Politiek8 apr '15 12:55Aangepast op 9 apr '15 13:49

Onrust in Utrecht om komst haatpredikers

Auteur: BNR Webredactie

Onrust in Utrecht over de komst van twee omstreden radicale moslims. Morgen komen de ultraorthodoxe sjeiks uit België in de stad prediken. Een van hen werd in België veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke celstraf voor onder meer marteling. Een andere werd genoemd in het onderzoek naar de Hofstadgroep in 2005.

Gert-Jan Segers, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, noemt de komst van de predikers 'zorgelijk'. "We willen geen gedachtepolitie en er is geen verbod op orthodoxie, maar ik merk wel dat er een verlegenheid is bij de burgemeester en ook landelijke politici omtrent hoe we hiermee omgaan."

Het Kamerlid doelt op de zwarte lijst die momenteel wordt ontwikkeld omtrent predikers van buiten de Europese Unie die een visum nodig hebben. De twee predikers die morgen naar Utrecht komen, komen uit België en hebben dan ook geen visum nodig. Segers: "Dat vraagt om nieuw beleid."

Volgens het Kamerlid moet het mogelijk zijn een vergunning voor een bijeenkomst te weigeren wanneer er personen komen die elders zijn veroordeeld of ervan worden verdacht aan te zetten tot haat en geweld.

 

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen werd gister op de hoogte gebracht van de komst van de predikers. Hij is nu in gesprek met de organisatoren. Een goede eerste stap, vindt Segers.

"Je moet altijd eerst praten. Wat wordt er verteld? Wat wordt de boodschap? Vervolgens moet je erbij zijn als daar een verhaal wordt verteld. Is dat aanzetten tot haat en geweld? Gaan mensen de grens over? Dan moet je onmiddellijk optreden. Dat kan het OM doen."

Niet door meteen tot arrestaties over te gaan in de zaal, haast Segers zich te zeggen. "Maar wel door onmiddellijk een vooronderzoek starten."

Overtreden
Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur zegt in een reactie dat hij vindt dat buitenlandse imams die in Nederland willen prediken dat moeten kunnen doen. Zij moeten zich daarbij wel aan de Nederlandse wet- en regelgeving houden.

PVV-voorman Geert Wilders heeft aangekondigd met ten minste twee partijgenoten morgen in Utrecht te zullen demonstreren.

Gerelateerde artikelen