Politiek4 feb '14 06:16

BNR-correspondent ontvlucht onveilig Egypte

Auteur: Thijs Baas

BNR-correspondent Rena Netjes is Egypte ontvlucht. Samen met andere journalisten staat ze op een lijst van terreurverdachten en was het voor haar niet meer veilig in Egypte.

Een jaar geleden zat Netjes ook al vast in een Egyptische cel. Toen verdachten de autoriteiten haar van spionage. Op dit moment zit ze in een vliegtuig van Dubai naar Amsterdam. BNR sprak Rena Netjes vanochtend vroeg. "Vorige week woensdag kwam naar buiten dat er ook een Nederlandse op de lijst stond van een groep van twintig van terrorisme verdachte journalisten van Al Jazeera. Ze hebben een verhaspelde naam gevonden en een nummer dat overeenkwam met mijn sofinummer."

De ambassade lichtte Netjes onmiddellijk in, die zich met de schrik in de benen door een veilige chauffeur liet vervoeren richting ambassade. "Ik was heel erg opgelucht dat ik de ambassade had bereikt. Daar hoorde ik de aanklachten en die vielen niet mee. Ik zou lid zijn van een terreurcel van het Marriott, waar Al Jazeera English huisde. Daar had ik in december een afspraak had gehad met een Sinai-specialist van Al Jazeera, over zijn specialisme en waarom jihadisten nu meer naar het vasteland trekken."

Paspoort
Bij die gelegenheid kopieerde het Marriott Netjes' paspoort. "Dus voor mij was de link heel makkelijk gelegd. Mijn advocaat zei ook dat ik nergens anders hoefde te zoeken, dat ze alles bij elkaar hebben geveegd. Ook mensen die bij de journalist op bezoek zijn geweest, zijn opeens terrorist. Zo zit het in elkaar, maar het is wel enorm schrikken dat je opeens allerlei valse beschuldigingen aan je broek krijgt dat je terrorist bent, waardoor je jarenlang opgesloten kunt worden in een beruchte gevangenis."

Netjes vertelde het hele verhaal aan de ambassade. Die zocht een veilige plek voor haar en nam contact op met de autoriteiten. De minister van Buitenlandse Zaken is net bezig met een Europa-tour en komt donderdag naar Nederland. "De ambassade vroeg de autoriteiten om opheldering naar aanleiding van berichten dat de Nederlandse journaliste zou worden aangeklaagd. Ik had nooit gedacht dat ik het zou kunnen zijn, ik werk immers niet voor Al Jazeera", zegt Rena Netjes.

Mediaoffensief
Vorige week woensdag berichtte de nationale aanklager in Egypte dat zich onder de twintig aangeklaagde Al Jazeera English-journalisten naast 16 Egyptenaren, een Australiër en twee Britten ook een Nederlandse bevond. De dreiging met een mediaoffensief bleek uiteindelijk voldoende voor toestemming om via Dubai naar Nederland te vliegen, waar Netjes in het begin van de middag aankomt.

Hysterische uitval
"Dit is een soort hysterische uitval van een regime dat wel trekjes van een dictatuur vertoont. Dat is heel verontrustend. Al Jazeera is kennelijk verdacht en ik zou niet weten waarom. De verklaring zou kunnen zijn dat de zender het speeltje is van de emir van Qatar, die zeer uitgesproken op de hand is van de Moslimbroederschap. Die journalisten worden over één kam geschoren met de Moslimbroederschap en dat is hoogst verontrustend. Dit doet een dictatuur."

De democratie waar Egypte enkele jaren geleden naar hunkerde en die binnen handbereik leek te liggen, lijkt daarmee verder weg dan ooit. "Het is navrant dat naar aanleiding van de eerste arrestaties een paar jaar geleden de autoriteiten zeiden dat er niets aan de hand is en dat iedereen met iedereen mag praten. Dat is helemaal niet waar."

VVD-woordvoerder Han ten Broeke gaat opheldering vragen van minister Timmermans van Buitenlandse Zaken, zegt hij tegen BNR. "Hij moet vertellen wat hij eraan wil doen. Ik vind dat hij de minister van Buitenlandse Zaken van Egypte donderdag eens goed moet ondervragen over deze kwestie. Het is zoals Bernard Hammelburg aangeeft een land met heel veel achterdocht. Daar waren aanleidingen voor, maar dat moet niet overslaan naar journalisten."

Gerelateerde artikelen