Politiek30 okt '13 09:47Aangepast op 30 okt '13 14:01

Eneco-topman: Bouw kolencentrales achteraf gezien geen goed idee

Auteur: Marjan van den Berg

De nieuwe kolencentrales in de Eemshaven en Rotterdam hadden, achteraf gezien, niet gebouwd moeten worden. Dat zegt Eneco-topman Jeroen de Haas op BNR.

"Wat die bedrijven die geïnvesteerd hebben in kolencentrales - en wij in gascentrales - niet voorzien hebben, is de economische crisis. De vraag is gezakt. En we hebben ook niet helemaal voorzien - dat kunt u achteraf als een misinschatting typeren - hoe finaal duurzaamheid zou groeien", zei De Haas.

De kolencentrale in de Eemshaven is gebouwd door RWE; die in Rotterdam door E.ON. Een blunder wil de Eneco-topman het bouwen van deze nieuwe kolencentrales niet noemen, maar hij vindt het met de wijsheid van nu wel zonde van alle investeringen. De Haas wijst er ook op dat de overheid investeringen in kolencentrales destijds fors heeft gestimuleerd.

Back-up
Dat gaat nu veranderen. De vraag is alleen op wat voor manier. "Als we het SER-akkoord gaan uitvoeren, komt er ook in Nederland heel veel windenergie op de markt. Maar als het niet waait, is het er niet. Dat betekent dat je een back-up moet organiseren", zegt De Haas.

Wat hem betreft zal die back-up niet gevormd worden door kolencentrales, maar door "flexibele, schone gascentrales".

Gerelateerde artikelen