Politiek3 apr '14 12:48Aangepast op 3 apr '14 14:49

Europese netneutraliteit aangenomen, amendement D66 ook

Auteur: BNR Webredactie

Zojuist heeft het Europees Parlement ingestemd met het voorstel van eurocommissaris Neelie Kroes over netneutraliteit. Wel moest Kroes toezien hoe verschillende amendementen werden aangenomen, onder andere van D66’er Marietje Schaake.

Met het wetsvoorstel wordt de netneutraliteit Europees vastgelegd. In Nederland was dit al zo sinds 2012. In hetzelfde voorstel is meegenomen dat providers geen hoge kosten meer kunnen rekenen voor bellen in het buitenland (roaming). Om providers te compenseren maakt de wet het mogelijk voor providers om kosten te rekenen voor “speciale diensten” die in hoge maten afhankelijk zijn van een snelle en stabiele internetverbinding, zoals op afstand meekijken met een operatie.

Voorrangspositie
Tweede Kamerlid voor D66 Kees Verhoeven maakte zich vanochtend nog zorgen over het voorstel van Kroes. “Als dit pakket van Kroes door zou gaan zou het in mijn ogen geen open internet meer zijn.” Zijn angst was dat grote dataslurpers als YouTube en Netflix een voorrangspositie konden kopen waardoor concurrenten het met een minder goede verbinding moesten doen. “Zo bouw je monopolies op en dat willen we voorkomen.”

Met het aangenomen amendement van partijlid Marietje Schaake is dit nu gelukt. Zij is vanzelfsprekend blij. “De stemming van vandaag zorgt ervoor dat spelers zonder diepe zakken, zoals start-ups, ziekenhuizen of universiteiten, niet verdrukt kunnen worden door bestaande internetbedrijven die onderling deals sluiten over bijvoorbeeld snellere service tegen hogere betaling”, zegt ze op de website van D66.

Nu het voorstel door het Parlement is aangenomen, moeten de Europese lidstaten zich nog over het voorstel buigen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen