Politiek21 okt '13 07:05Aangepast op 21 okt '13 07:31

Kinderopvang te duur? Dan doen we het zelf!

Auteur: Thijs Baas

Ouderparticipatie-crèches gaan een landelijke belangenvereniging opzetten. In die “doe-het-zelf-crèches” zorgen ouders om de beurt voor de kinderopvang.

De hoge kosten van de reguliere opvang zijn voor veel ouders de aanleiding om opvang alternatief te organiseren. Websites als www.oudermatch.nl, waar ouders elkaar helpen, zijn de afgelopen maanden ontzettend vaak bezocht. Ook in het buitenland heeft dit platform veel aandacht. Ook gaan de ouders in Den Haag lobbyen om participatiecrèches legaal te laten worden. Ze worden nu nog gedoogd.

Grote ambities
De belangenvereniging heeft grote ambities. “We willen onder andere leegstaande crèches omvormen tot ouderparticipatie-crèches”, zegt initiatiefnemer Bram van der Velde maandagochtend op BNR. Gemeenten zouden inwoners met kinderen kunnen helpen om hun baan te houden door leegstaande panden beschikbaar te stellen aan samenwerkende ouders. “Wethouders van de vier grote gemeenten in Nederland hebben al enthousiast gereageerd.”

Emeritus Hoogleraar pedagogiek Louis Tavecchio van de UvA begrijpt het initiatief, maar heeft wel kanttekeningen. "We hebben juist de afgelopen tien jaar een belangrijke slag gemaakt in de kinderopvang wat betreft de professionalisering, omdat we onderkennen dat het opvoeden van andermans kinderen ook door een professional moet worden gedaan, omdat je daar niet een vanzelfsprekende emotionele band mee hebt. We moeten zeker niet de kant op dat we allemaal ons eigen onderwijs gaan geven."

Vanavond om 19.00 uur in BNR Darwin alles over die nieuwe manieren van opvang.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen