Politiek7 jan '15 06:55Aangepast op 7 jan '15 10:16

Overleg over beveiliging moskeeën

Auteur: Pieter van den Akker

De overheid moet de beveiliging voor moskeeën betalen. Dat vindt de Tweede Kamerpartij Groep Kuzu- Öztürk. Een aantal gebedshuizen heeft de beveiliging opgeschroefd nadat op sociale media werd opgeroepen om ze in brand te steken. Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, reageert op BNR: “Ik snap de oproep dat er gekeken moet worden naar de veiligheid."

Foto: ANP
Foto: ANP

Schoof: “Dat is ook de reden dat ik twee organisaties (Contactorgaan Moslims Overheid & de Federatie van Marokkaanse moskeeën) heb uitgenodigd om vandaag bij mij te komen praten. Ze komen om te praten over welke maatregelen er genomen kunnen worden. Zowel bij de moskee zelf als door de overheid en politie om de veiligheid van de mensen en gebouwen te verbeteren.”

Schoof zegt niet dat er sprake is van substantiële dreiging. “We hebben wel gezien dat er met de aanslagen in Zweden (brandstichting en vernieling) en de site ‘steun PVV’ heel onsmakelijke dingen zijn gebeurd en dat dat voor ons aanleiding is  nog eens heel goed te kijken naar de veiligheid kan worden gegarandeerd.”

De moskeeën bekostigen die beveiliging nu zelf. Maar het waarborgen van de veiligheid is een taak van de overheid, vindt Kamerlid Tunahan Kuzu. Hij zegt op BNR: “We zien dat in de afgelopen tien jaar de dreiging rondom moskeeën is toegenomen en dat van de 475 moskeeën in Nederland 174 moskeeën te maken hebben gehad met allerlei incidenten: variërend van bedreiging tot vernieling en brandstichting. Daarom is het zaak dat de overheid waarborgt dat die gebouwen worden beveiligd.”

Mobiele politiepost
Zo zou er in geval van een concrete dreiging een mobiele politiepost geplaatst kunnen worden, geeft hij een voorbeeld. “Dat hebben we ook gezien toen in oktober 2014 toen er sprake was een extra dreiging rondom een synagoge, een Joods gebedshuis. Je moet er alles doen om te zorgen dat de veiligheid wordt gewaarborgd."Geen reactie Rutte
Rutte heeft vooralsnog nog niet gereageerd op de brief van moskeeën. Wel wordt er dus overlegd met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Kuzu: “Heel Nederland heeft kunnen zien wat er de afgelopen dagen is gebeurd. Naar aanleiding van het bericht op Facebook ‘Steun de PVV’ zijn er 6000 likes geweest. Er zijn echt concrete bedreigingen geuit waardoor de bezorgdheid is toegenomen. En die bezorgdheid moet worden weggenomen.”

Gerelateerde artikelen