Politiek9 sep '15 07:28Aangepast op 9 sep '15 13:59

Nieuwe politie-actie: zonder boete (iets) te hard rijden

Auteur: Eva Oude Elferink

Voor 'kleine' verkeersovertredingen worden vandaag geen boetes meer verstuurd. In de strijd rond de CAO voor de politie hopen de vakbonden op deze manier de druk op het kabinet op te voeren.

De boetes voor kleine overtredingen zullen niet worden doorgegeven aan  het Centraal Justitieel Incassobureau. Het gaat daarbij om boetes voor onder meer snelheidsovertredingen tot 20 kilometer per uur op de snelweg, parkeren op taxistandplaatsen of zonder gordel achter het stuur zitten.

 

Een slecht signaal, vindt Gerard Tertoolen, Verkeerspsycholoog bij adviesbureau XTNT. "Normaal gesproken zegt de politie altijd 'die boetes zijn er niet om autootjes te pesten, maar om de veiligheid te bevorderen', maar nu zeggen ze eigenlijk dat het met die veiligheid wel meevalt, want ze durven ze het aan die overtredingen niet meer te beboeten."

Gewoonte
Niet dat hij verwacht dat mensen nu massaal te hard gaan rijden: "Autorijden is voor een heel belangrijk deel gewoontegedrag. Een paar mensen zullen misschien iets meer gas geven, maar het merendeel zal zich gedragen zoals altijd." Kijk maar naar hoe mensen reageerden toen de snelheid naar 130 kilometer per uur werd verhoogd, zegt Tertoolen.

 

Daarbij, zegt hij, "zijn er ook mensen die zich hiervoor al niet aan de snelheid hielden, die zullen dat ook vandaag niet doen. Die zijn nu beter af want de kans dat ze een bekeuring krijgen is veel kleiner."

Publieksvriendelijk
Is deze actie nou publieksvriendelijk of niet? In principe wel, zegt Tertoolen. "Maar niet als het de veiligheid van mensen echt aantast. Kleine boetes voor 4 of 5 kilometer te hard rijden, dat is nog best grijs gebied. Maar aan een snelheidsovertreding van 20 kilometer per uur zit toch een behoorlijk veiligheidsaspect, dus ik hoop maar dat dat goed gaat."

Hoe laat de actie begint willen de agenten niet zeggen, ook niet wanneer hij weer ten einde komt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen