Politiek8 okt '15 12:21Aangepast op 8 okt '15 19:27

Kabinet houdt vast aan voorrang asielzoekers

Auteur: Marjan van den Berg

Minister Stef Blok (Wonen) blijft erbij: mensen met een verblijfsstatus houden voolopig voorrang voor een sociale huurwoning.

ANP
ANP

Terwijl de wachtlijsten voor een sociale huurwoning oplopen, wijzigt Blok zijn beleid dus vooralsnog niet, zo bleek vandaag tijdens een Kamerdebat hierover.

 

“De voorrangsregeling die al heel lang in de Huisvestingswet staat, is ingegeven vanuit de afweging dat, als mensen langdurig in een opvangcentrum van het COA zitten, die kosten drukken op de begroting van Justitie en eigenlijk op alle belastingbetalers, en dat het vinden van werk – want een deel van de mensen vindt gelukkig werk – zeer lastig is als je in een grootschalig opvangcentrum gehuisvest bent, en makkelijker is (…) zodra er sprake is van huisvesting in verschillende gemeenten.”

Blok is in gesprek met gemeenten, woningcorporaties en andere belanghebbenden, maar hij ziet vooralsnog geen reden om het beleid te veranderen. De minister wil dat er snel woningen worden bijgebouwd. Op de kortere termijn zou het bijvoorbeeld kunnen gaan om containerwoningen, de PvdA ziet meer in tienduizenden prefab-woningen, terwijl de ChristenUnie de druk op gemeenschappen wil verkleinen door kleine AZC's neer te zetten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen