Politiek29 sep '15 07:17Aangepast op 29 sep '15 10:45

'Als wil er bij Mansveld niet is, wordt het heel moeilijk'

Auteur: BNR Webredactie

Staatssecretaris Mansveld is wel erg selectief in het delen van informatie over het omstreden ProRail. Reden voor CDA-Kamerlid Martijn van Helvert om enkele zeer kritische betrokkenen uit te nodigen voor een hoorzitting voorafgaand aan het ProRail-debat van vanavond.

Van Veldhoven, Mansveld & Van Helvert. Foto: ANP
Van Veldhoven, Mansveld & Van Helvert. Foto: ANP

Stukken
De Telegraaf zette vannacht documenten over ProRail online, waaruit volgens de krant een onthutsend beeld naar voren komt over de chaos bij de spoorbeheerder. De Kamer had gisteren om die stukken gevraagd, maar staatssecretaris Mansveld weigerde ze te geven. Met name topman Gerard Sanderink van Strukton stak zijn kritiek op het ministerie van I&M niet onder stoelen of banken en dat is voor Van Helvert reden om hem aan de tand te voelen, voordat hij definitief zijn oordeel velt over het functioneren van Mansveld.
 

 

Beter
Mansveld hield tot nu toe vol dat er geen signalen zijn van financiële wanorde bij ProRail, maar voor Van Helvert is het nu zaak om snel schoon schip te maken bij ProRail. "Ik wil echt heel graag met de staatssecretaris samen zorgen dat het beter wordt, maar ze moet dan wel met de Kamer willen communiceren. Als die wil er niet is, wordt het wel heel moeilijk. Geef mij nog heel even, want we hebben vanavond het debat met de staatsecretaris. Je kunt wel zómaar iemand wegsturen, maar dat vind ik dikke onzin."

"De kern in het verkeer tussen ministerie en Tweede Kamer is informatievoorziening", zegt parlementair verslaggever Jaap Jansen. De vraag is of er nog voldoende vertrouwen is en of regeringspartijen PvdA haar nog de hand boven het hoofd houden. Het beeld blijkt niet alleen het beeld zelf te zijn, maar ook gestaafd door de feiten. Er lijkt toch heel veel aan de hand en ik vraag me af hoe ze dat nog recht kan breien."

Lastig dossier
Stientje van Veldhoven, Tweede Kamerlid voor D66, wil net zoals Van Helvert het debat afwachten. "Zo’n debat voer je om helderheid te krijgen in wat er gebeurt is, en ook in dit geval moeten we dat doen. Maar Mansveld heeft echt heel wat uit te leggen."

Het is volgens Van Veldhoven een lastig dossier en niemand verwacht daarom ook dat er nooit meer een probleem op het spoor komt. "ProRail is een complex bedrijf, er gaat twee miljard euro in om dus er worden ook echt wel eens fout gemaakt. Maar als dat gebeurt is het zaak dat de bewindspersoon haar verantwoordelijkheid neemt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen