Politiek30 sep '15 07:04Aangepast op 30 sep '15 09:10

Debat eindigt in cliffhanger en Mansveld bungelt nog

Auteur: Thijs Baas

De Tweede kamer laat staatssecretaris Mansveld nog wekenlang bungelen. Dat is de uitkomst van een urenlang debat dat eindigde met een ongekende cliffhanger. Kamer en staatssecretaris botsen hard over de chaos bij ProRail. Maar omdat de discussie verzandde in holle frasen van Mansveld, liet de kamer het debat schorsen.

Foto: ANP
Foto: ANP

Er komt nu eerst een extern onderzoek naar de handel en wandel van Prorail. En tot die tijd bungelt Mansveld, constateert politiek verslaggever Jeroen Stans na afloop van het debat. De PVV kwam nog wel met een motie van wantrouwen,maar geen enkele andere partij in de Kamer steunt die op dit moment.

Mistbank
Het was tegen middernacht en de Kamer was een mistbank ingereden en verdwaald geraakt. Niemand kon nog wijs worden uit de borgingen, spoortafels, budgetspanningen, herijkingen en stukjes cultuur waar Mansveld het over had. De Kamer was sufgebeukt in een woordenstroom zonder antwoorden over de chaos bij ProRail. Stientje van Veldhoven van D66 stelde de vraag aan de orde wie nou de baas is: Mansveld of Hans Alders van ProRail, maar volgens de staatssecretaris was dat niet de kernvraag.

Schriftelijk
Toen kreeg Van Veldhoven pas echt de geest: de Kamer wil dat Mansveld dan maar schriftelijk de vragen beantwoordt en extra documenten vrijgeeft. "En we zouden ook de toezegging willen dat ze bereid is om een extern onderzoek uit te voeren naar de risico's, de rechtmatigheid van de uitgaven en het totale tekort inclusief de optelsom van de totale ambities die zijn gelanceerd, ook in de context van de bezuinigingen, niet door ProRail of door het ministerie zelf uitgevoerd, maar door een extern bureau."

Ongekend
Een ongekende stap, zegt Jeroen Stans, want dit is een motie van wantrouwen die alleen geen motie van wantrouwen wordt genoemd. Maar de oppositie in de Tweede Kamer gelooft Mansveld niet meer. De staatssecretaris kon maar één ding doen: heel nederig toezeggen. Maar Mansveld is onder volledige curatele van de Tweede Kamer gesteld. Want dat externe onderzoek duurt weken. En in de tussentijd blijft de staatssecretaris bungelen. 
 

 

De Kamer wil nu alles weten, geen verrassingen achteraf meer, met lijken die uit een ProRail-kast vallen. Intussen doet Mansveld alsof haar neus bloedt: "Dit debat heeft me extra gemotiveerd om morgen koersvast door te gaan met waar ik mee bezig was." Meer antwoorden kwamen er niet, omdat Mansveld door haar medewerkster werd weggetrokken, voor het oog van de camera's en microfoons. Dat kan er ook nog wel bij, in de beeldvorming rond de bungelende staatssecretaris.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen