Politiek26 mei '15 09:31Aangepast op 26 mei '15 10:36

'Hulp voor Afrikaanse bootvluchtelingen is verstandig plan'

Auteur: Pieter van den Akker

Het kabinet trekt 50 miljoen euro uit om het aantal bootvluchtelingen naar beneden te brengen. Het geld wordt geïnvesteerd in Afrikaanse economieën. Hans van Baalen, Europarlementariër voor de VVD, staat positief tegenover het plan van de minister: “Ik vind het verstandig."

Foto: ANP - Hans van Baalen
Foto: ANP - Hans van Baalen

Ploumen hoopt dat mensen in die landen meer perspectief krijgen, waardoor ze op termijn minder snel de oversteek naar Europa zullen maken. Van Baalen in een reactie op BNR: "Het is niet dat die 50 miljoen het verschil maakt, maar als andere landen uit de Europese Unie dat ook gaan doen… Het gaat om werk. Vooral jonge mannen zijn werkloos."
 

Geen perspectief
De 50 miljoen euro komt uit het zogeheten Dutch Growth Fund, een investeringsfonds. Critici zeggen dat bij zo'n fonds het geld vooral ten goede komt aan bedrijven en niet aan de mensen die het nodig hebben. “Dat bepaal je als minister zelf”, zegt Van Baalen daarop. “Je kunt best zorgen dat het naar bedrijven gaat die kleinere bedrijven in die landen helpen. Max Havelaarachtige bedrijven, zeg ik maar even. Daar zit je zelf bovenop. Maar economische ontwikkelingen zorgen dat mensen niet weggaan. Mensen gaan niet zomaar weg, maar wel als er geen perspectief is.”

Lobbykracht Ploumen
Minister Ploumen erkent zelf ook dat je met 50 miljoen euro de problemen niet oplost. Zij hoopt dat andere Europese landen ook gaan bijdragen. Ziet hij dat gebeuren? “Nou ja, Europa heeft een ontwikkelingsfonds. Daar zit geld in, dus ook daar kan geld besteed worden aan dit soort projecten. Dus ik denk dat het kan. Het hangt ook een beetje op de lobbykracht van minister Ploumen of het gaat gebeuren. Maar het móet gebeuren.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen