Politiek15 jan '15 17:04Aangepast op 15 jan '15 18:10

Twee bedrijven voorlopig buiten schot ondanks vermeende flirt met Van Rey

Auteur: Thijs Baas

Jos van Rey heeft in totaal voor bijna een ton aan giften aangenomen van projectontwikkelaar Piet van Pol, in ruil voor voorrang bij aanbestedingen. Een andere oud-wethouder nam voor 15.500 euro aan giften aan van Van Pol. Het ging om voetbalreisjes, vakantietripjes en etentjes, blijkt uit de dagvaarding van het OM tegen Jos van Rey.

Foto: ANP
Foto: ANP

De zaak tegen Van Rey begint volgende week. Naast Van Pol zouden ook een bouwbedrijf uit Weert en een beveiligingsbedrijf uit Roermond met giften aan een aan Van Rey gelieerd bureau een bevoorrechte positie hebben 'gekocht'. Een verrassende ontwikkeling, ook voor Wouter Nelissen van L1. "In grote lijnen is wel bekend hoe de verdenking eruit ziet, maar dat er nog twee andere bedrijven bij betrokken blijken te zijn, is nieuw voor ons. Wat het extra vreemd maakt, is dat deze bedrijven zelf geen verdachte zijn in de strafzaak."
 

Opmerkelijk, meent Nelissen, temeer daar alles wijst op omkoping door die bedrijven. Maar van enige verdachtmaking blijkt nog geen sprake, op basis van informatie van het Openbaar Ministerie. Volgende week zullen ze meer informatie geven bij het begin van de rechtszaak. Het Roermondse beveiligingsbedrijf zegt wel een schriftelijke verklaring van Justitie te hebben die bevestigt dat hij geen verdachte is. "Dus ja, het komt een beetje uit de lucht vallen, dit verhaal."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen