Politiek12 okt '15 06:13Aangepast op 12 okt '15 10:47

Gemeenten werpen barricades op voor demonstraties

Auteur: Madelon Meester

Gemeenten beperken steeds vaker het recht op vrije demonstratie. Dat zeggen meerdere strafrechtadvocaten tegen BNR. In de afgelopen 15 jaar is het aantal rechtszaken over demonstraties meer dan verdubbeld.

Vanuit de groep met tegendemonstranten worden rookbommen gegooid.  (Foto: Bas van Setten, BNR)
Vanuit de groep met tegendemonstranten worden rookbommen gegooid. (Foto: Bas van Setten, BNR)

Gemeenten stellen onredelijke eisen, meent strafrechtadvocaat Milan van der Hulst van Sticht Advocatuur. Zo worden geluidsinstallaties en spandoeken regelmatig verboden en komen gemeenten vaak op het allerlaatste moment met eisen, waardoor een rechtszaak onmogelijk wordt gemaakt. Mensen mogen niet op een vrije plek demonstreren zonder dat daar een goede wettelijke basis voor is, meent de advocaat.

 

"Gemeenten leggen op het laatste moment een beperking op, waardoor er als organisatie zijnde geen tijd meer is naar de rechter te stappen."

Onzin
Bernt Schneiders, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en zelf burgemeester van Haarlem, herkent zich totaal niet in het verhaal van de strafrechtadvocaat. "Burgemeesters spreken elkaar best vaak, maar dit beeld heb ik nog nooit gehoord. Wat een beetje lijkt op te doemen uit het verhaal van de advocaat is dat we het rekken tot vrijdagmiddag om dan op het laatste moment, als de loketten sluiten, te zeggen dat het niet kan doorgaan."

 

Sinterklaas
Soms worden demonstraties wel beperkt, maar dan is het volgens Schneiders niet meer dan logisch. "Bij de intocht van Sinterklaas vorig jaar in Gouda heeft de burgemeester de demonstraties wel ingeperkt. Hij zei: je kunt wel komen demonstreren, maar niet pal voor de camera’s. Dat kan ik me goed voorstellen bij een kwestie waarbij de gemoederen hoog opliepen en bij een evenement waar veel kinderen aanwezig zijn. Ook waren er bij de inhuldiging van Willem-Alexander wat beperkingen. Ik vind het om eerlijk te zijn volstrekt legitiem dat je daar als burgemeester heel goed kijkt naar wat je wel of niet toestaat."

Hoogste recht
Schneiders geeft toe dat het grondrecht op demonstreren en het handhaven van openbare orde en veiligheid soms moeilijk verenigbaar zijn. "Maar het grondrecht is het hoogste recht. Dat mag je maar heel beperkt beperken. Daar is allerlei jurisprudentie over en over het algemeen houden burgemeesters zich daar keurig aan, omdat ze ook weten dat ze anders problemen met de gemeenteraad krijgen en eventueel met de rechter."

Gerelateerde artikelen