Unieke status van ambtenaar is verleden tijd
Het einde van de bijzondere ambtenarenstatus is nabij. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemt vandaag voor de wet die een einde maakt aan die bijzondere positie. Ambtenaren krijgen dan net als iedere gewone burger een arbeidscontract en vallen dan onder het normale ontslagrecht. Verschrikkelijk, vinden de vakbonden.
"Het belangrijkste is eigenlijk dat ze in het normale ontslagrecht gaan vallen" legt Maarten van Gelderen van Van Gelderen Arbeidsrechtadvocaten op BNR uit. "Het ambtenarenrecht heeft nu een aparte positie met eigen regels. Die twee systemen, het ambtenarenontslagrecht en het normale ontslagrecht, worden tot één systeem omgevormd, zou je kunnen zeggen."
Geen slecht idee
De ambtenaren hoeven daar helemaal niet rouwig om te zijn, denkt Van Gelderen. "Voor heel veel ambtenaren hoeft dit geen slecht idee te zijn. Het huidige ambtenarenontslagrecht is heel formeel ingericht. Dat wil zeggen dat een ambtenaar bijna wordt gedwongen bezwaar en beroep in te stellen tegen allerlei besluiten waar hij het niet mee eens is. Voor je het weet zit je in een jarenlange procedure. Dat zou straks voorbij moeten zijn."
Daar komt bij, zegt Van Gelderen, dat bij ontslag ook niet meer jarenlang geprocedeerd hoeft te worden over de vraag wie er nou gelijk heeft.
Willekeur
De vakbonden hebben aangekondigd de wet juridisch aan te willen vechten. Van Gelderen geeft ze weinig kans van slagen. "Er is een politieke meerderheid voor dit voorstel. De vakbonden hameren met name op het feit dat politieke willekeur op de loer zou liggen en dat de bazen van ambtenaren met een andere politieke kleur na de verkiezingen mensen zouden kunnen ontslaan. Ik denk dat dat wat overtrokken is. Ook in het normale, civiele ontslagsysteem waar het bedrijfsleven mee te maken heeft, zitten ook allerlei waarborgen tegen willekeur. Ook in het normale ontslagrecht is de bescherming voor ambtenaren zeker op niveau."