Politiek9 mrt '15 10:06

'Kabinet moet voor de verkiezingen kleur bekennen'

Auteur: Thijs Baas

Het kabinet moet nog vóór de Provinciale Staten-verkiezingen duidelijk maken of het wil samenwerken met GroenLinks óf met het CDA. Dat zegt GroenLinks-leider Bram van Ojik tegen BNR. "De programma's van GroenLinks en CDA staan lijnrecht tegenover elkaar."

Foto: ANP
Foto: ANP

Het kabinet is openlijk op zoek naar partners nu de positie in de Eerste Kamer op het spel staat door de verkiezingen. De kiezer heeft volgens Van Ojik recht om te weten wat er gebeurt als hij op een bepaalde partij stemt. "Het CDA pleit voortdurend voor het financieren van belastingverlichting door een nog kleinere overheid en wij zijn groot voorstander van verlagen van de lasten op arbeid."
 

Het mooiste zou zijn als de twee coalitiepartners heel duidelijk aangeven wat ze willen, zegt Van Ojik. "Ik zou zeggen: minister-president: loop er niet omheen, maar geef van tevoren in ieder geval aan waar je zelf staat, of kies in ieder geval voor één van de twee richtingen waarin de herziening van het belastingstelsel zich ontwikkelt."

GroenLinks wil vooral voor financiering van belastingverlichting door groene belasting en het zwaarder belasten van energieverspilling.  "En door mensen met hogere inkomens en hogere vermogens zwaarder aan te pakken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen