Politiek14 apr '15 09:50Aangepast op 14 apr '15 10:15

Promotietour Europees investeringsplan doet Nederland aan

Auteur: Pieter van den Akker

De EU wil dat Nederland miljarden bijdraagt aan een investeringsplan dat de Europese economie moet aanjagen. De Finse Eurocommissaris Katainen (Economische Zaken) bezoekt daarom vandaag premier Rutte en de ministers Dijsselbloem en Koenders. 

Redacteur Lamyae Aharouay zet nog even op een rij wat dat plan precies inhoudt. "Het idee? 20 miljard euro aan Europees geld omtoveren in 315 miljard euro van investeerders. Dat geld zou bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt voor een snelle treinverbinding tussen Parijs en vliegveld Charles de Gaulle of voor een biogasproject in Nederland."

Kat uit de boom kijken
Risicovolle projecten dus, die normaal niet snel de interesse van investeerders weten te wekken. Maar wat verandert dit fonds eraan?  Aharouay: "Dat is de vraag die kritische economen en politici hebben. Lidstaten kijken de kat uit de boom."
 

Tot in detail
Het CDA stelt als hoofdvoorwaarde dat experts van de Europese investeringsbank de projecten selecteren die voor die investering in aanmerking komen. En dus niet de politiek, zegt CDA-Europarlementariër Esther de Lange op BNR: "Wat je nu ziet bij een aantal, bijvoorbeeld linkse, fracties in het Europees Parlement is dat ze nu al van tevoren willen zeggen: oké, er moet minstens 20, 30 procent naar hernieuwbare energie of het moet daar naar toe, zus en zo. Tot in detail."
 

Politici slechte beslissers
Directeur Jeroen in 't Veld van Rebel, adviesbureau en investeerder in infrastructuurprojecten, noemt het plan van De Lange een 'uitstekend idee'. Politici zijn volgens hem slechte beslissers over investeringen. “Maar het plan voorziet er ook in dat de Europese investeringsbank de uitvoerder wordt van dit fonds en dat de bankiers uit Luxemburg gaan beslissen welke projecten wel en welke projecten niet worden voorzien van extra kapitaal.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen