Politiek23 sep '15 16:08Aangepast op 23 sep '15 18:45

Verkenner moet voor doorbraak zorgen in cao-conflict minister en politie

Auteur: BNR Webredactie

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en de politiebonden willen een externe verkenner aanstellen om naar een oplossing te zoeken in het cao-conflict. Omdat de partijen niet in onderhandeling zijn, gaat de politie door met acties voeren.

16 september 2015: Actievoerende agenten bij het Binnenhof. Foto: ANP
16 september 2015: Actievoerende agenten bij het Binnenhof. Foto: ANP

"Er ligt geen nieuw bod", zei voorzitter Geert Priem van vakbond ANPV direct na het gesprek dat beide partijen vanmiddag voerden. "Daar hadden we wel een beetje op gehoopt." Pas als de partijen in onderhandeling zijn, zullen de bonden stoppen met hun acties.

“Het was een heel stevig gesprek”, laat Gerrit van de Kamp, voorzitter van vakbond ACP weten. “Wij hebben nogmaals onder woorden gebracht wat de onvrede is onder politiemensen: dat die echt met de rug naar deze minister staan, en ook naar dit kabinet, want over de manier waarop ze zich bejegend voelen, zijn wij heel duidelijk geweest.”

Geen onderhandelingsronde
Van tevoren was al duidelijk dat vandaag geen onderhandelingsronde zou zijn. "De bonden zijn uitgenodigd om te praten over hoe ze kunnen praten", zei verslaggever Bram Mullink vanmiddag. De bonden willen dat Van der Steur een nieuw en beter cao-bod doet, voordat onderhandelingen kunnen beginnen.

De minister had de bonden op verzoek van de Tweede Kamer opnieuw uitgenodigd. Die vroeg daarom tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, omdat ze de politie een belangrijke rol toedicht bij terreur en de vluchtelingencrisis.

Acties gericht op bewindslieden
De politiebonden hoopten dat het gesprek woensdagmiddag met minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) tot een doorbraak in het cao-conflict zou leiden. Volgens voorzitter Priem van vakbond ANPV zijn de verhoudingen nog niet slecht, maar is er een serieus bod nodig. "Het bod moet getuigen van waardering voor alle politiemensen", zegt hij. "Anders hebben we nog acties achter de hand. Toekomstige acties zullen gericht zijn op bewindslieden."

ACP-voorzitter Van de Kamp denkt dat de teleurstelling over de uitkomst van het gesprek groot is bij zijn achterban. “Ik had het de collega’s gegund dat dit een flinke stap voorwaarts was. Die stap voorwaarts is een klein stapje geworden. Dat moeten we eerst afwachten.”

De verkenner, zegt Van de Kamp, is “een stap, zonder dat we weten of dat iets oplevert”. “We zullen wel doorgaan met de acties, want het is nog allerminst zeker dat het opgelost wordt.”

Agenten voeren al tijden actie tegen het loonbod van het kabinet, dat ze te mager vinden. Vorige week was er nog een massale betoging rond de Tweede Kamer in het centrum van Den Haag. Agenten keerden Van der Steur daar demonstratief de rug toe.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen