Politiek11 nov '15 06:52

Kabinet zit klem rond belastingen

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet zit flink klem. Morgen moet de Tweede Kamer stemmen over de belastingen voor volgend jaar. Maar nog steeds is er geen steun van de oppositie.

Daarmee is het onzeker of staatssecretaris Wiebes van Financiën zijn belastingwetten - inclusief een lastenverlichting van 5 miljard –  wel door de Eerste Kamer krijgt. Want zonder die steun geen lastenverlichting. Maar vooral de christelijke partijen SGP en ChristenUnie verzetten zich.

Hun inzet, in de woorden van Elbert Dijkgraaf van de SGP: "De kloof tussen een- en tweeverdieners moet significant afnemen." De SGP, CU én de SP willen meer geld voor gezinnen waar maar een ouder werkt. Die betalen ten opzicht van gezinnen waar twee ouders werken vrij veel belasting, het gevolg van de afgeschafte 'aanrechtsubsidie': een heffingskorting die het ongunstig maakte voor vrouwen te gaan werken.

Voordeel
Dankzij een belastingvoordeel dat gezinnen met jonge kinderen tegenwoordig krijgen als beide ouders werken, is het voor vrouwen nu juist aantrekkelijker om wel te gaan werken. Een politieke inmenging in het gezin, vindt onder meer de ChristenUnie. "Het is aan gezinnen om te bepalen hoe zij arbeid en zorg verdelen", vindt onder meer Carola Schouten van de CU. Volgens haar is de kloof tussen een- en tweeverdieners te groot geworden.

Daartegenover staan partijen als de VVD en PvdA voor wie het voorstel van de christelijke partijen juist onaanvaardbaar is. "Voor ons is wezenlijk dat vrouwen jarenlang hebben moeten strijden om wel te kunnen werken en dat vinden wij essentieel", reageert VVD'er Helma Nepperus. Maar op rechts heeft staatssecretaris Wiebes daarmee nog geen meerderheid. Maar ook op links is er verdeeldheid, zegt politiek verslaggever Laurens Boven:

 

Gerelateerde artikelen