Politiek1 sep '15 06:56Aangepast op 1 sep '15 10:10

'Probleem onderwijs kinderen asielzoeker wordt steeds urgenter'

Auteur: Thijs Baas

Onderwijs voor kinderen van asielzoekers moet beter geregeld worden, vindt de PO-raad, die de belangen behartigt van basisscholen. Er dreigt een tekort aan schoollocaties, gespecialiseerde leerkrachten en lespakketten.

Foto: ANP
Foto: ANP

Terwijl het ontzettend belangrijk is dat deze groep kinderen zo snel mogelijk naar school gaat, zegt Rinda den Besten van de PO-raad . "Voor deze kinderen, die vaak ongelofelijk veel hebben meegemaakt, traumatisch soms, is het juist heel erg belangrijk om zo snel mogeljik in de klas te zitten tussen leeftijdsgenootjes. School is een hele normaliserende factor voor zo'n kind en ze hebben er bovendien recht op."
 

 

Als je kijkt naar de groeiende stroom asielzoekers, dan wordt het probleem steeds urgenter, zegt Den Besten. Aan de scholen ligt het niet, die nemen graag hun verantwoordelijkheid om de kinderen goed onderwijs te bieden, maar de onvoorspelbaarheid en fluctuatie in de groep is enorm; de getallen zijn vaak onduidelijk en de risico's voor de scholen in het aannemen van personeel zijn groot. "We zijn in Nederland nog niet in staat om dit goed te regelen."

Asielzoekers
Staatssecretaris Dekker heeft in een reactie laten weten dat scholen extra geld krijgen voor de opvang van kinderen van asielzoekers en dat veel knelpunten zijn weggenomen. "Het aantal asielkinderen dat naar school gaat neemt sinds een paar jaar toe. Het ministerie ondersteunt scholen daarom op verschillende manieren bij het opvangen van deze kinderen", meldt hij via een woordvoerder. "Scholen krijgen extra geld voor hun opvang en er zijn verschillende organisatorische knelpunten weggenomen."

Zo kunnen basisscholen en middelbare scholen nu gedurende het jaar budget aanvragen wanneer kinderen van vluchtelingen zich aanmelden, meldt Dekker.  Verder is recent de ondersteuning door Lowan (de organisatie die basisscholen en middelbare scholen adviseert over onderwijs aan kinderen van asielzoekers) uitgebreid. Ook de komende tijd blijft de instroom van asielzoekers de aandacht van het ministerie vragen.  OCW is daarom steeds in overleg met scholen, de PO-raad en de VO-raad om nieuwe uitdagingen het hoofd te bieden.

Maar dat is nog lang niet genoeg, zegt Den Besten. "Deze kinderen komen uit een heel ingewikkelde situatie, spreken over het algemeen geen Nederlands, dus hebben ze onderwijs nodig in kleine groepen. We krijgen er wel wat extra geld bij, maar met een grote groep asielzoekerskinderen kun je daarmee eigenlijk totaal niet toe."

Gerelateerde artikelen