Politiek22 jul '15 18:21

'Dijkhoff mist gevoel voor probleem onveiligheid AZC's'

Auteur: Thijs Baas

Staatssecretaris Dijkhoff heeft te weinig oog voor de angst onder asielzoekers om melding te maken van hun gevoel van onveiligheid. Dat zegt Jan-Pieter Mosterd, directeur van de kerkelijke stichting Gave. "Ik vind dat hij heel weinig sensitiviteit laat zien met dit probleem."

Foto: ANP
Foto: ANP

Cruciaal is het gevoel van vrijheid en dat ontbreekt vaak. "En dat moet echt stoppen", zegt Mosterd. "Algemene ruimte is algemene ruimte. In Nederland maakt het niet uit of je man bent, of vrouw, of christen, moslim, homo of hetero. Dat we allemaal exact hetzelfde worden behandeld moet steviger worden neergezet door het coa. Daarnaast moeten christenen buiten de coa, in een zekere anonimiteit, hun probleem kunnen bespreken, bijvoorbeeld met ons, maar ze worden niet gewezen op het feit dat we bestaan."

Dijkhoff moet ervoor zorgen dat nieuwe asielzoekers meteen doordrongen worden van de gelijkheid van godsdienst in Nederland. "Algemene ruimtes op het AZC moeten niet alleen maar door één groep gebruikt worden. We hebben bijvoorbeeld gezien dat een keuken min of meer als moskee werd gebruikt en als je als christen je hamlapje gaat braden, kun je aanvoelen wat er gebeurt. Die vrijheid is er dan niet en dat moet echt stoppen.


 


Het aantal werkelijke meldingen van christenen neemt af, zegt Mosterd. Maar dat is deels te verklaren uit de lage meldingsbereidheid onder gediscrimineerde asielzoekers. "De persoon die tot een minderheid behoort, voelt dat de hele gang of het hele gebouw zich tegen hem kan keren. Dat betekent dat ze het eigenlijk niet durven te melden."

De heftige incidenten die zich in 2010 en 2011 voordeden in asielzoekerscentra, zijn er nu veel minder, constateert Mosterd. De homogeniteit op de AZC's is sindsdien toegenomen, simpelweg omdat er veel jonge, Syrische moslimmannen uit hetzelfde gebied bij zijn gekomen. "Die zijn in Syrië enorm verdrukt door mensen uit deze groep en voelen zich daarom niet veilig. Dus de gevoelde veiligheid is waarschijnlijk wel een stuk lager dan die was."

Struisvogel
Staatssecretaris Dijkhoff schreef gisteren nog aan de Kamer dat het beeld over spanningen tussen moslims en christenen niet klopt. Maar volgens CU-Kamerlid Joel Voordwind is dat struisvogelpolitiek. "In 2010 kregen we ook klachten via stichting Gave. Toen hebben we ook om een reactie gevraagd en zeiden ze dat er niets aan de hand was en toen bleek dat er wéér bedreigingen plaatsvonden en krijgen we wéér een struisvogelreactie."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen