Politiek10 apr '14 06:59Aangepast op 10 apr '14 08:16

Plasterk wil meer grip op werkzaamheden AIVD en MIVD

Auteur: Eva Oude Elferink

Informatie van Nederlanders wordt minder makkelijk gedeeld met buitenlandse inlichtingendiensten. Dat beloofde minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken gisteravond tijdens een debat in de Tweede Kamer. Voortaan moet hij persoonlijk toestemming geven voordat de MIVD en de AIVD afgetapte metadata mogen afstaan.

Ook maakte Plasterk bekend dat de AIVD en de MIVD mogelijk onder één dak worden ondergebracht. Dat betekent niet de twee diensten ook samengaan.

De maatregel is een reactie op de onthullingen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden over de ongebreidelde spionage-praktijken van de Amerikaanse NSA en de rol die de Nederlandse inlichtingendiensten daarbij hebben gespeeld.  

Wegingsfactor
Op aandringen van de Tweede kamer worden procedures rond de werkzaamheden van de AIVD en de MIVD verder aangescherpt. De 'cruciale samenwerking' met buitenlandse zusterdiensten als de NSA en de CIA blijft vooralsnog gewoon in stand, benadrukte Plasterk tijdens het debat.

Maar, voegde hij daar aan toe, "als de Amerikanen het Nederlandse ministerie van Defensie zouden leegtrekken, dan zou dat zeker een factor zijn die mijn collega van Defensie (minister Jeanine Hennis-Plasschaert, red.) zou meewegen bij het aangaan van een samenwerkingsverband."

Deuk
Plasterk erkende dat het vertrouwen in de Amerikaanse diensten het afgelopen jaar een deuk heeft opgelopen, 'want voor terrorismebestrijding hoef je niet de paus of de Duitse bondskanselier Angela Merkel af te luisteren'. Toch verwacht de minister dat ook de Amerikanen hun leven zullen beteren.

"Ik heb een maand geleden, toen de speech van president Barack Obama werd gehouden, live met wat AIVD-medewerkers naar de televisie zitten kijken en daar geconstateerd dat Obama in ieder geval vond dat de balans tussen veiligheid en privacy in de afgelopen jaren in Amerika was doorgeschoten", zei Plasterk in de Kamer.

Heilig
Ook de Nederlandse diensten zijn niet heilig, concludeerde de CTIVD vorige maand in een rapport. Volgens de commissie die toezicht houdt op de AIVD en de MIVD zijn deze in enkele gevallen over de scheef gegaan bij afluisteroperaties.

Overigens heeft het kabinet nog altijd een advies op de plank liggen om de bevoegdheden van de Nederlandse diensten juist te verruimen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen