'Verzet tegen gaswinning begint vruchten af te werpen'
De beperkingen aan de Groningse gaswinning die minister Kamp van Economische Zaken voor ogen heeft, zijn een stap in de goede richting. Maar volgens de Groningse SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar zal de winning uiteindelijk nog veel verder worden teruggeschroefd.
Als je écht wat wilt doen, zegt Eikenaar, moet je de winning nog aanzienlijk verder verlagen. En dat kan, want het lijkt erop dat het Groninger verzet nu eindelijk zijn vruchten begint af te werpen. "De mensen willen zoveel mogelijk veiligheid. Toch is het een bemoedigende stap en als het zo doorgaat komen we daadwerkelijk op een lager niveau uit. Het is onomkeerbaar en de druk is te groot om nog andere beslissingen te nemen."
En daarmee hoeft de leveringszekerheid wat hem betreft niet in gevaar te komen, als je er maar voor zorgt dat je een plan hebt. "Maak een stappenplan en ga zo snel mogelijk terug naar een niveau waarbij Groningers het gevoel hebben dat ze veilig zijn. Wij hebben in het collegeprogramma 12 miljard kuub afgesproken, Staatstoezicht op de Mijnen zei dat dat veilig zou zijn. We zijn er gewoon nog lang niet en het rapport van het SodM sterkt me in de gedachte dat de boringen nog aanzienlijk teruggeschroefd moeten worden."
Dat de Groningse gaskraan verder dicht gaat, beaamt ook minister Henk Kamp. Er zal in de tweede helft van dit jaar minder gas gewonnen worden uit de gasvelden in Groningen. Of er een verdere vermindering komt besluit het kabinet pas aan het einde van het jaar. Belangrijkste drijfveer, bezweert Kamp, is al vanaf het begin de veiligheid van de bewoners van het gebied. "Het is onze dure plicht om die negatieve effecten zoveel mogelijk te beperken."
De leveringszekerheid is gegarandeerd met 33 miljard kuub, maar Kamp zegt dat restcapaciteit hem in staat stelt om daaronder te zitten. Én er zijn alternatieven: "In de eerste plaats importgas vermengd met stikstof, dat van Groninger kwaliteit maken en aanbieden aan Nederlandse huishoudens. Maar behalve met dat belang moet ik ook rekening houden met huishoudens die zijn aangesloten op aardgasnet en niet in de winter in de kou kunnen zitten."
Kamp zit naar eigen zeggen vast aan contracten met het buitenland die de nodige verplichtingen met zich meebrengen. "Mensen in de landen waar wij gas aan leveren zitten in precies dezelfde situatie als wij in Nederland en die komen dan ook in de kou te zitten. Ik heb ook rekening te houden met de mensen in het buitenland."