Politiek20 feb '15 11:21

‘Nederlandse overheid kan ook worden afgeluisterd na Gemalto-hack’

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse overheid kan mogelijk worden afgeluisterd door de Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten na de hack op Gemalto. Het Franse beveiligingsbedrijf levert diensten aan Vodafone dat op zijn beurt weer leverancier is van alle telecom- en spraakdiensten van de Nederlandse overheid.

Dat zegt de Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. “Als je een link zoekt met Nederland, dan zou ik hem daar zoeken.” Want verder is het vooral een Franse aangelegenheid, zegt hij, ook al staat Gemalto genoteerd aan de Amsterdamse beurs. “Wat ik uit de stukken begrijp, heeft de hack ook in Frankrijk plaatsgevonden.”

Hele netwerk gekraakt
Klokkenluidersplatform The Intercept meldde gisteren op basis van geheime documenten van klokkenluider Edward Snowden dat NSA en GCHQ data hadden gestolen bij Gemalto. In een van de documenten is te lezen dat een Britse medewerker van de geheime dienst zegt dat ze denken dat ze het hele netwerk hebben gekraakt.

Gemalto zorgt voor de beveiliging van chips en simkaarten, die bijvoorbeeld in telefoons, paspoorten, bankpassen en creditcards worden gebruikt. Met de gestolen data kunnen de geheime diensten mobiele communicatie in de gaten houden zonder toestemming van telecomproviders en buitenlandse overheden.

Op het matje roepen
D66 vindt het onacceptabel dat bevriende veiligheidsdiensten digitaal spioneren in Nederland. De minister moet de Amerikaanse ambassadeur op het matje roepen, zegt  Tweede Kamerlid Gerard. “Je moet met de Amerikaanse veiligheidsdiensten praten en zorgen voor garanties dat dit niet meer gaat gebeuren in de toekomst.”

Maar volgens hoogleraar Jacobs staat de minister eigenlijk met ene mond vol tanden. “Je kunt niet veel doen”, legt hij uit. “De NSA is een machtige organisatie. Je kunt aangeven dat je het niet prettig vindt, maar ik denk dat ze er toch gewoon mee door gaan.”

Binnen de grenzen
GCHQ is zich in ieder geval van geen kwaad bewust, laat het in een reactie weten die per e-mail is verspreid. Volgens de Britse dienst opereert ze binnen grenzen van de Europese wet. De Amerikaanse NSA geeft geen commentaar op de affaire.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen