Politiek28 mei '15 16:09

Cameron hoopt op bondgenoot Rutte

Auteur: BNR Webredactie

De Britse premier Cameron was vandaag op bezoek bij premier Rutte in Den Haag om te spreken over zijn gewenste hervormingen van de EU. Cameron wil onder andere minder regeldruk, minder bemoeienis uit Brussel en meer macht voor parlementen. Hij hoopt in Rutte een bondgenoot te vinden.

Image

De Britse premier heeft aan zijn land beloofd in 2017 een referendum te houden over de EU. De inzet van het referendum is hoog: wil Groot-Brittannië in of uit Europa? Maar eerst wil Cameron die hervormingen binnen de EU met hulp van onder meer Nederland, Duitsland, Zweden en Denemarken tot stand brengen, in de hoop dat de grootste druk er voor de Britten dan af is en men wat positiever tegenover Europa komt te staan.

Aan de andere kant is het voor Nederland ook van belang dat Groot-Brittannië in de EU blijft. Volgens BNR-correspondent Anke Truijen hebben we aan Groot-Brittannië een belangrijke politieke partner. "We hebben de Britten nodig om een beetje tegengas te geven tegen Frankrijk en Duitsland." Ook op economisch vlak is het land belangrijk. "We exporteren veel naar Groot-Brittannië. De Britten importeren ook veel uit Nederland. Dus er staat veel voor ons op het spel." Dit zou niet stoppen als de Britten uit de EU stappen, maar de discussie over een eventuele 'Brexit' is niet per se goed voor de economische zekerheid, schetst Truijen.

In minder regeldruk door Europa kan Rutte zijn ambtgenoot wel vinden. De premier zal hem daar ook in steunen. "Maar Cameron vraagt ook dingen als het aanpassen van de arbeidsmigratie. Dat raakt het vrije verkeer van personen in Europa, een van de belangrijkste pijlers. Dat is voor de meeste EU-landen een stap te ver", aldus correspondent Anke Truijen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen