Politiek27 aug '15 18:12Aangepast op 27 aug '15 18:32

Deurwaarders over politieacties: 'Een rare manier van actievoeren'

Auteur: Thijs Baas

Als de politie echt stopt met het begeleiden van deurwaarders, leidt dat tot grote schade onder 'derden'. Volgens Wilbert van de Donk, Voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Gerechtsdeurwaarders, is deze vorm van actievoeren voor een nieuwe politie-cao dan ook niet toegestaan. "Het is een beetje een rare manier van actievoeren."

Foto: ANP
Foto: ANP

De politiebonden hebben hun leden opgeroepen om deurwaarders niet meer te begeleiden, waardoor die geen huiszoekingen meer kunnen doen. Ook beslagleggingen zullen volgens Van de Donk even op zich moeten laten wachten. Daarom raakt deze vorm van actie aan de rechtstaat, vindt Van de Donk. Dergelijke acties mogen pas plaatsvinden na een zorgvuldige afweging van belangen, maar dan mogen ze geen schade aan derden veroorzaken.Inboedel
En dát is wat Van de Donk betreft nou juist wél aan de orde. "Een aantal taken kan we niet meer uitvoeren, zoals het beslag leggen op inboedel of de woning ontruimen zal vrijwel niet meer mogelijk zijn. De politie is verplicht om de deurwaarder bijvoorbeeld toegang tot de woning te verlenen, zegt Van der Donk. Iemand die door de rechter veroordeeld is om de woning te verlaten zal daar niet bepaald blij mee zijn, en juist daar komt normaal gesproken de politie in beeld.

Ontruimingen
Zo moet voorkomen worden dat de zaak uit de hand loopt, zegt Van de Donk. "In de praktijk gaat de politie bij elke ontruiming mee, uit voorzorg en om ervoor te zorgen dat de deurwaarder op een legitieme manier toegang tot de woning kan krijgen. Zeker de ontruimingen zullen dan niet meer plaats kunnen vinden. Van der Donk respecteert in principe het besluit van de politie om actie te voeren, maar het besef dat met die acties ook mensen met een legitiem vonnis worden gedupeerd, lijkt te ontbreken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen