Politiek29 sep '15 14:04Aangepast op 29 sep '15 16:40

Van der Steur erkent inschattingsfouten rond foto Volkert van der Graaf

Auteur: BNR Webredactie

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie erkent dat het OM, het ministerie en terreurcoördinator NCTV inschattingsfouten hebben gemaakt rond de Telegraaf-foto van Volkert van der Graaf.

Foto: ANP
Foto: ANP

"Ongehoord", zegt politiek-verslaggever Jeroen Stans. "De Moordenaar van Pim Fortuyn kwam in mei vorig jaar voorwaardelijk vrij. Al ruim daarvoor is er door het OM, de reclassering, de nationaal coördinator terrorismebestrijding, beveiligers en de advocaten van Van der Graaf overlegd, over het maken van een foto, om een jacht van de pers te voorkomen. Het hele departement wist het, maar minister Van der Steur wist van niets."

Niet op de hoogte
Van der Steur: "Ik stel vast dat op hoog ambtelijk niveau volledige regie gevoerd is. Medewerkers van het OM, reclassering en NCTV waren op de hoogte dat er op 16 juni 2014 een foto werd gemaakt."

Teeven
Toen Volkert van der Graaf vrijkwam was de voorganger van Van der Steur, Ivo Opstelten, verantwoordelijk minister. Hij wist dat er gesproken was over het maken van een foto, vertelt Jeroen Stans. "Maar niemand zou hem hebben verteld dat de foto ook echt werd genomen. Toenmalig staatssecretaris Fred Teeven zegt het nooit geweten te hebben:

 
 
 
Tweede keer

Wat wel duidelijk wordt, is dat de ambtelijke top, de eigen bewindspersonen niet goed inlicht. Dat zagen we begin dit jaar ook bij de zaak rond Kees H., ook toen hield de top van het ministerie informatie achter. Minister Opstelten sneuvelde hierdoor en ook staatssecretaris Teeven stapte op.

Vertrouwen
De Kamer heeft het vertrouwen in Van der Steur niet opgezegd, ondanks dat hij de Kamer verkeerd geïnformeerd heeft. Vooral het vertrouwen in het ministerie is volgens de oppositie aangetast. Het ministerie is te groot geworden, menen sommige fracties. Magna Berndsen, D66: "Men wilde de politie erbij trekken en dan is zo'n ministerie niet meer overzichtelijk. Al die afdelingen moeten goed met elkaar communiceren en de minister moet goed geïnformeerd worden." Ook Jeroen Recourt, van coalitiepartij PvdA, vraagt zich af of de politie nog bij justitie moet blijven. "Hoe groter, hoe kwetsbaarder en hoe groter de kans op fouten." Van der Steur zelf noemt de fouten die zijn gemaakt: inschattingsfouten. Vooralsnog wordt niemand de laan uit gestuurd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen