Politiek17 sep '15 13:04Aangepast op 17 sep '15 16:59

Jihadgetuige S. weet niet zo veel meer

Auteur: BNR Webredactie

Opnieuw een grote tegenslag voor het OM in de grote jihad-zaak. Eén van de belangrijkste getuigen weigerde vandaag bij de rechter zijn eerdere verklaringen te herhalen en zegt door de politie onder druk gezet te zijn.

Ahmed S. verklaarde vandaag in het Haagse jihadproces dat hij zich niet veel meer herinneren van de belastende verklaringen die hij heeft afgelegd over de van opruiing en ronselen verdachte Azzedine C. (Abou Moussa) en Oussama C. (Abou Yazeed).

S. had de politie verteld dat hij "op een bepaalde manier'' was gehersenspoeld over de jihad, de strijd in Syrië en het martelaarschap. "Ik wil afstand nemen van die jongens", zei S. ook nadat hij in 2014 was gearresteerd. Toen hij weer op vrije voeten kwam, schoor hij zijn baard af, trok hij zijn djellaba niet meer aan en ging hij minder naar de moskee.

Herinnering
Maar vandaag voor de rechter bleef er weinig van zijn verhaal over. "Hij wilde duidelijk niet de waarheid vertellen, maar ook niet liegen", zegt verslaggever Harmen van der Veen die het proces volgt. "Daarom zei hij ook geen 'ja' of 'nee', maar hield hij het bij 'dat kan ik mij niet meer herinneren'."

Hij is doodsbenauwd, zegt Van der Veen. "Enerzijds voor de politie waarvan hij zegt dat zij hem onder druk hebben gezet. Anderzijds lijkt hij ook benauwd voor de groep waarvan hij zegt dat hij er deel van heeft uitgemaakt." Leden uit diezelfde groep zaten vandaag ook in de rechtszaal.

Intrekken
"Eerder had S. al laten weten dat hij zijn verklaring wilde intrekken. Wat hij had verteld zou niet waar zijn. Ook vertelde hij dat hij door "boze broeders'' was aangesproken op zijn verklaringen, hoewel hij inmiddels zegt dat dit ook niet klopt.

Voor de verdediging is dit goed nieuws, zegt Van der Veen. "Iemand die zo ongeloofwaardig overkomt en ergens liegt, of vandaag of bij de politie, is niet zo'n prettige getuige." Dat terwijl het Openbaar Ministerie voorheen nog verheugd was dat iemand uit deze groep bereid was belastende verklaringen af te leggen.

Wat er van zijn verklaringen nog overblijft? "Wat er op papier staat", zegt Van der Veen. "Dat hij nu zegt 'ik kan me daar niets van herinneren' doet niet af aan het feit dat het er wel staat, de details zijn treffend. Het OM kan met steunbewijs zijn verklaringen toch hard maken en dan heb je de getuige niet meer nodig. Helemaal waardeloos is het dus niet."

Gerelateerde artikelen