Politiek10 jul '13 13:33

VVD'er Zijlstra: stop zinloze roep uitgeven

Auteur: BNR Webredactie

Het moet afgelopen zijn met de oproepen aan burgers om hun geld te laten rollen. Dat zegt VVD-leider Halbe Zijlstra in De Telegraaf.

"Hou nou toch op met dit soort oproepen. Mensen hebben dondersgoed door dat het de overheid is die te veel geld uitgeeft. Zolang daar niets aan gebeurt, moet je niet van Nederlanders verwachten dat ze de knip gaan trekken”, aldus Zijlstra.

Vermogens mobiliseren
PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zei onlangs in een interview met Vrij Nederland dat met name de oudere generaties in de afgelopen 20, 30 jaar een groot vermogen hebben kunnen opbouwen, onder andere in hun huis. "Die vermogens zou je willen mobiliseren. Geef het uit, ga het investeren, geef het aan je kinderen'', zei de minister. Hij volgt daarmee het advies van premier Mark Rutte. Die riep burgers in het algemeen op om een huis of een auto te kopen.

Zijlstra vindt dat als je ouderen oproept geld uit te geven, 'je niet alleen moet roepen, maar er ook wat aan moet doen. Bijvoorbeeld door aan de schenkbelasting te sleutelen'. "Daar valt met ons over te praten'', zegt Zijlstra in de krant. Het is volgens hem niet de bedoeling Dijsselbloem de maat te nemen. "Dit gaat ook om de uitspraken van de premier en van mijn collega Samsom. Als coalitie moeten we niet alleen maar roepen, maar laten zien dat het tekort wordt aangepakt en dat de afspraken uit diverse akkoorden worden omgezet in beleid.''

Dijsselbloem en Samsom willen niet reageren op de woorden van Zijlstra, lieten ze vandaag weten.

Gerelateerde artikelen