
Het kabinet wil de btw voor alles behalve levensmiddelen opvoeren van 6 naar 21 procent. Dat krijgen burgers en bedrijven weer terug door lastenverlichting. Verder wil het kabinet gemeenten de mogelijkheid geven meer belasting te heffen. Het kabinet zoekt steun van oppositiepartijen, omdat de regeringspartijen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer.
Voor verschillende onderdelen van het belastingplan van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) zit steun er vooralsnog echter niet in.
GroenLinks
GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver noemde een verhoging van de btw gisteren een “botte maatregel met veel ongewenste effecten”. Hij wil de fiscale hervorming betalen door belastingen op milieuvervuiling te verhogen en belastingontwijking van multinationals aan te pakken.
Klaver wil voor 2 miljard euro de energiebelasting verduurzamen en vrachtverkeer, vlees, het bebouwen van open ruimte en het lozen van restwarmte zwaarder belasten. Verder wil hij bedrijfseigenaren meer laten betalen en belastingontwijking door grote bedrijven aanpakken. Dat moet 1 miljard opleveren.
“GroenLinks wil een fundamentele herziening van het belastingstelsel. Wij zitten niet aan tafel om de btw te verhogen, maar omdat we klimaatverandering willen aanpakken, ongelijkheid willen terugdringen en mensen aan een baan willen helpen”, zegt Klaver.
D66
GroenLinks staat met zijn verzet niet
alleen, zegt politiek verslaggever Jaap Jansen.
Zo vindt D66 dat de plannen van het kabinet veel te weinig banen
opleveren. Jansen: “Het kabinet rekent zelf op 35.000 tot 60.000 erbij. Dat
vindt D66 te mager. Dat moet tenminste 100.000 worden als het aan de Democraten
ligt.”
Zelfs bij de regeringspartijen zelf liggen delen van de kabinetsplannen lastig. “De regeringspartij Partij van de Arbeid had zelfs een verkiezingsposter met de tekst ‘Geen hogere btw’”, zegt Jansen. Ook van de VVD bestaat een poster waaruit blijkt dat een onderdeel van de plannen van Wiebes gevoelig ligt: het idee om gemeenten zelf meer belasting te laten heffen. “Op dat VVD-affiche stond ‘Hoe minder belasting, hoe minder de gemeente kan verspillen’. Daar gaan de handen dus ook al niet voor op elkaar.”
Vergroening
Waar gaan de handen dan nog wel voor
op elkaar? Jansen: “De meeste kansen zie ik nog voor die verdere vergroening.
Dat wil de Partij van de Arbeid traditioneel ook. Dat is in het plan van Wiebes
nog niet echt uitgewerkt. GroenLinks wil dat, D66 wil dat, ChristenUnie wil
dat. Dat zal de VVD dus wel moeten slikken.”
Een compleet nieuw belastingstelsel zullen we uiteindelijk niet hoeven te verwachten, zegt Jansen. “Wat in elk geval wel doorgaat, is het eerste deel van het plan: de 5 miljard lastenverlichting voor de belastingbetaler, maar dat is geen volledig nieuw stelsel.”