Politiek23 nov '15 08:24Aangepast op 24 nov '15 10:43

'Nederland blijft redelijk belangrijke speler op gasmarkt'

Auteur: Marjan van den Berg

Nu de sancties tegen Iran waarschijnlijk worden verlicht, wil het Nederlandse bedrijfsleven maar al te graag weer geld gaan verdienen in het land. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) is deze week in Iran voor een handelsmissie.

Henk Kamp. ANP
Henk Kamp. ANP

"Op dit ogenblik is er een internationaal akkoord over de nucleaire belangen van Iran. Op grond van die overeenkomst zal nu in het vroege voorjaar verlichting van de sancties plaatsvinden. Dat betekent dat er kansen zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven", zegt Kamp telefonisch vanuit Teheran.

Het benutten van deze kansen is volgens hem goed voor de wereldvrede. "Als je handel drijft met een land en je hebt gezamenlijke belangen, dan is dat uiteindelijk voor de veiligheid en vrede in de wereld het beste. Dat is een extra reden voor mij om mijn best te doen om bij deze verkennende missie te kijken of, als straks de lichten weer op groen komen te staan, wij dan ook weer onze oude, goede relatie met Iran op handelsgebied kunnen hervatten."

Kamp verkent in Iran de mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven op het gebied van watermanagement en land- en tuinbouw. Ook bezoekt hij een internationale conferentie van gasexporterende landen.

Gas
De minister erkent dat de rol van Nederland in de gasexport snel kleiner wordt. "Het zal in de loop van de komende tien jaar een keer gebeuren dat wij in plaats van exporteur importeur gaan worden. Maar we zullen nog steeds de komende tijd ook veel van ons aardgas gebruik kunnen blijven maken - kleine velden in Nederland, velden op de Noordzee, ook nog een deel van het Groninger gasveld."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen