DNB pleit voor 5 miljard lastenverlichting
Niet alleen de consument heeft het beter, ook de overheid zit ruimer in de slappe was. Volgens De Nederlandse Bank (DNB) is er nu genoeg ruimte om het te ingewikkelde belastingstelsel te hervormen en de belastingen met 5 miljard te verlagen.
Dat zegt DNB-directeur Job Swank tijdens de presentatie van halfjaarlijkse economische ramingen. Hij noemt vier onderdelen die wat hem betreft moeten worden aangepakt: de wildgroei aan toeslagen, de BTW, de belasting op arbeid én alle belastingregelingen voor wonen en pensioenen.
Naast het terugdringen van toeslagen, pleit het bankdirectielid voor een differentiatie in de verschillende BTW-tarieven. Nu kent het belastingssysteem tarieven van 0, 6 en 21 procent. “Die moeten verdwijnen en minder worden, dat maakt het ook weer eenvoudiger.”
Lasten op arbeid
Daarnaast
moeten de lasten op arbeid naar beneden, maar alleen voor de groepen waarbij
dat ook effectief is. “Voor hen die al op de arbeidsmarkt actief zijn, zal deze
impuls minder goed werken dan bij een alleenstaande moeder met kinderen.”
En, last but not least, moeten de grote dossiers van dit moment (wonen, hypotheken en pensioenen) via een nieuw systeem worden aangevlogen, aldus Swank. “We moeten proberen om de impuls vanuit de fiscus om zoveel mogelijk te lenen en verplicht te moeten sparen wat weg kunt nemen.”
Potloodschets
Het
kabinet praat als sinds september over een nieuw belastingstelsel. Eerst zou de
regering nog voor de zomer met een hoofdlijnennotitie komen, maar dat plan is nu
van de baan, zegt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in reactie op de
DNB-cijfers. “De fase van de potloodschets slaan we gewoon over. Met
Prinsjesdag komen we met voorstellen.”
Dijsselbloem benadrukt dat de miljarden niet simpelweg worden teruggegeven aan de burger. Het moet een lastenverlichting zijn voor burgers en bedrijven, maar wel binnen het kader van een belastinghervorming die de lasten op arbeid moet verlagen. Dijsselbloem wil daarnaast de rijksbegroting verder op orde brengen en de staatsschuld verlagen.