Politiek11 feb '14 05:26Aangepast op 11 feb '14 06:27

'VS wachten met gesprek tot vertrek Karzai'

Auteur: ANP Nieuws

De Amerikanen hebben hun hoop gericht op de volgende president van Afghanistan.

EPA
EPA

Pas als het termijn van Hamid Karzai erop zit, willen de Verenigde Staten weer spreken over een veiligheidspact met Afghanistan. Dat schrijft The Wall Street Journal maandag op basis van een hoge Amerikaanse functionaris.

Karzai en Washington steggelen al maanden over het sluiten van een veiligheidspact. Volgens de functionaris is het duidelijk dat Karzai niet ,,de stem van het Afghaanse volk'' vertegenwoordigt. Afghanistan kiest op 5 april een nieuwe president. Karzai heeft er twee termijnen op zitten en mag volgens de grondwet geen gooi doen naar een derde termijn.

Achtergebleven troepen
De VS willen 10.000 militairen in Afghanistan achterlaten, nadat de Amerikaanse legermacht eind 2014 het land verlaat. De achtergebleven groep moet contraterreuroperaties ondernemen en het Afghaanse leger trainen. Karzai stelt verscheidene voorwaarden aan een veiligheidspact. Zo wil de president dat Amerikaanse militairen geen huizen van Afghanen meer binnendringen.

Om een missie voor na 2014 voor te bereiden, willen de Amerikanen zo snel mogelijk uitsluitsel over een deal. Karzai heeft echter zelf al laten weten dat een pact best kan wachten tot na de verkiezingen in Afghanistan.

Gerelateerde artikelen