Politiek21 aug '15 18:54

Rutte: Asielbeleid vraagt om méér Europa

Auteur: Thijs Baas

Europa moet veel meer samenwerken op het gebied van asielbeleid, vindt premier Mark Rutte. Dat is de enige manier om op een fatsoenlijke manier de problemen aan te pakken en tegelijkertijd de instoom terug te dringen.

Premier Rutte wil dat de Europese Unie meer doet om het vluchtelingenprobleem op te lossen. Brusse;maakte voor de zomer weliswaar een plan voor de verdeling van 10-duizenden asielzoekers over Europa, maar de lidstaten konden het niet eens worden. En dat is niet goed, betoogt Rutte in zijn wekelijkse persconferentie.

Fatsoenlijk
Landen hebben stuk voor stuk de verantwoordelijkheid om op een fatsoenlijke manier om te gaan met de instroom. Maar bovenal is het de hoogste tijd om nog veel meer 'energie te zetten' op een gezamenlijke aanpak in Europa én in de eigen regio. "Waar je op veel punten zegt: "Europa, doe eens wat minder", is dit nou een onderwerp waar je er echt in Europees verband uit moet zien te komen."
 


 

Geloof
Over het beleid van andere Europese landen laat Rutte zich liever niet specifiek uit. Wel staat wat hem betreft buiten kijf dat het eerste land waar je je meldt de taak heeft om je op te nemen zonder te kijken naar geslacht, seksuele voorkeur, ras of geloof, spreekt wat hem betreft voor zich. "Ook voor Nederland geldt dat de asielinstroom toeneemt. Dat leidt tot een situatie die het noodzakelijk maakt om er op een fatsoenlijke manier mee om te gaan, maar tegelijk maatregelen te nemen om die instroom weer terug te dringen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen