Politiek12 feb '15 09:34

Oppositie kritisch over nieuwe zorgplannen Schippers

Auteur: Eva Oude Elferink

Een lager eigen risico als je naar een zorgverlener gaat die jouw verzekeraar heeft uitgekozen. Dat is een van de nieuwe zorgplannen die minister Edith Schippers gisteravond aan de Tweede Kamer presenteerde.

Ook beloofde Schippers dat zij haar plannen niet om het parlement heen zal loodsen. De minister trachtte daarmee de felle kritiek te pareren die zij over zich heen kreeg na het sneuvelen van haar zorgakkoord in de Eerste Kamer. Op aanraden van staatssecretaris Martin van Rijn gaf ze toen aan desnoods een AMvB, een Algemene Maatregel van Bestuur, te gebruiken om haar plannen er alsnog doorheen te krijgen.

Het debat gisteravond ging voornamelijk over de hoofdlijnen van het nieuwe akkoord, maar de oppositie blijft kritisch. Zo zei SP-Kamerlid Renske Leijten: "Ik constateer dat de minister de bom met haar nieuwe plan die is afgegaan op 16 december niet heeft ontmanteld. In plaats daarvan heeft ze er clustermunitie van gemaakt. Een set ondoordachte maatregelen die grote schade gaan toebrengen aan de zorg."

Eerste Kamer
Wat ook voor wrevel zorgt bij de oppositie is dat slechts enkele van de in totaal 21 voorstellen van Schippers door het parlement moeten. Is de minister bang voor een kritische Eerste Kamer?, wilde ChristenUnie-voorman Arie Slob weten. "Nee", antwoordde Schippers. "Mij gaat het er niet om dat ik het niet met de Kamers wil bespreken, mij gaat het om het tempo. Deze zaken zijn al door de Kamer gegaan."

 

Het plan rondom het eigen risico ligt nu op tafel, zei Schippers. "De volgende stap is hoe gaan we dat met elkaar realiseren."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen