Politiek28 aug '15 10:48

Gedrag zegt de profiler vele malen meer dan uiterlijk

Auteur: Sangar Paykhar

Na de verijdelde aanslag op de Thalys hebben de Europese ministers van Justitie aangegeven meer controles te willen invoeren op stations. Het inzetten van profilers is genoemd als één van de opties.

Foto: ANP
Foto: ANP

Profilers zoeken naar afwijkend gedrag dat kan samenhangen met gedrag van een terrorist. "Op het moment dat wij dat gedrag signaleren, is het slechts een indicatie", zegt Neal Conijn van Sosecure. "Bij een opstapeling van verschillende indicaties wordt overgegaan tot onderzoek."

Indicatie
Een voorbeeld van een indicatie is een alleenreizende passagier. Daarnaast kijken profilers naar hoe mensen reageren als ze worden aangesproken. "Iemand die op het punt staat met een kalasjnikov een trein in te stappen, voelt zich waarschijnlijk niet echt op z'n gemak."  Conijn denkt dat de kans vrij groot is dat zo'n persoon heel gespannen zal reageren, ook al wordt hij vriendelijk aangesproken. "De meeste mensen reageren vaak heel vriendelijk terug als ze ook zo worden aangesproken. "

Discriminatie
De profiler meent dat uiterlijke kenmerken niets zeggen over aanslagen. "We proberen altijd zoveel mogelijk weg te blijven van uiterlijkheden. Het gedrag is veel interessanter." Volgens hem leidt etnisch profileren tot discriminatie. "Dat is verwerpelijk. Ik zie profiling juist als een handreiking om dat te voorkomen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen