Politiek22 apr '15 06:29

60 op de snelweg door politie-acties tijdens de spits

Auteur: BNR Webredactie

Een stoet politieauto's zal vanaf vanochtend met 60 kilometer per uur van Groningen naar Maastricht over de hele breedte van de weg. De actie is bedoeld om aandacht te vragen voor het cao-conflict met minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie.

Het gaat om een estafetteactie. In iedere politieregio vormt zich een nieuwe colonne politievoertuigen, die dan de plek van de vorige inneemt. Zo hebben alle eenheden zich aangesloten De actie duurt van 07.00 uur tot 20.00 uur. De agenten rijden in hun dienstauto's langzaam en over de volle breedte van de grote weg.

De actie is onderdeel van de serie steeds hardere acties van de politiebonden. Eerder zijn er op kleinere schaal vergelijkbare 'zwaan-kleef-aanacties' geweest, maar die waren buiten de spits en in gebieden waar het minder druk is.

Het zou kunnen dat dit tot files gaat leiden, erkent Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP. "Maar we hopen daarbij op het begrip van het publiek." Daarbij, zegt hij, "na vijf, zes weken van publieksvriendelijke acties kan het gebeuren dat het ook een keer minder publieksvriendelijk is. Al valt de overlast misschien mee."

En ja, zestig rijden op de snelweg is toegestaan. Van de Kamp: "Maar het is niet de bedoeling dat iedereen dat doet."

Deuren dicht
Morgen staat er een nieuwe actie gepland. Dan zullen politiebureaus door heel het land meedoen aan een twee uur durende sluiting van de politiebureaus. Dienstverlening voor het publiek, zoals het opnemen van aangiftes, gaat dan niet door. Voor noodhulp zijn de agenten gewoon beschikbaar.

"Politiemensen vinden dit soort acties helemaal niet fijn", zegt van de Kamp. "Maar na vier jaar op de nullijn is het ook echt wel weer eens tijd voor de minister om serieus met een loonsverhoging te komen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen