Politiek28 aug '15 12:35

‘Het verandert hier heel snel’

Auteur: Marjan van den Berg

In hoog tempo gesmolten gletsjers, veranderde vegetatie: de klimaatverandering is op Spitsbergen zeer zichtbaar, meldt D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven, die mee is geweest op een wetenschappelijke expeditie.

ANP
ANP

De afgelopen tien dagen zijn 55 onderzoekers - biologen, archeologen, geologen en sociaal-wetenschappers - bezig geweest de klimaatverandering in het gebied in kaart te brengen. Ook een groep bekende Nederlanders is meegegaan; onder hen D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven, dichter Ramsey Nasr, NOS-weerman Peter Kuipers Munneke en RTL-weervrouw Helga van Leur.

Het is de grootste poolexpeditie van Nederland tot nu toe. Vandaag keert het team huiswaarts.

Verdwenen gletsjers
D66-Kamerlid Van Veldhoven laat telefonisch weten wat het meest opviel: “Wat we in ieder geval hebben gezien, is dat de situatie op de pool ontzettend snel verandert. Gletsjers die zich honderden meters hebben teruggetrokken, vegetatie die er in een keer heel anders uitzag, kaarten aan boord die niet meer klopten omdat daar nog grote gletsjers op stonden ingetekend die er helemaal niet meer zijn. Dus het gaat hier heel hard.”

Andere informatie moet eerst worden geanalyseerd voordat er conclusies uit kunnen worden getrokken. Zo is een van de wetenschappers bezig de effecten te onderzoeken van olie en olie-opruim-middelen op het zeeleven. Van Veldhoven: “Allemaal heel relevant natuurlijk wanneer je bedenkt dat bedrijven als Shell weer van plan zijn om olieboringen in deze regio uit te breiden. Weten we wel wat we aan het doen zijn? Daar gaat dit onderzoek aan bijdragen.”

Politieke implicaties
De bevindingen zijn voor de Nederlandse politiek op verschillende manieren relevant, vertelt het Kamerlid. “Die poolregio gaat groter geopolitiek belang krijgen. Ik denk dat het mooi is dat minister Koenders met deze expeditie op zak de kennis van de wetenschappers heeft, maar zich daarmee ook van een plek aan tafel verzekert bij de strategische besluitvorming die de komende decennia over dit heel belangrijke gebied gaat plaatsvinden.”

Bovendien bewijzen de voorlopige resultaten van de expeditie volgens Van Veldhoven dat er alle reden is om snel in te grijpen. “Meer onderzoek is nodig, maar dat de situatie heel ernstig is, dat daar heel veel verandert (...), dat zijn toch echt niet te negeren feiten. Heel belangrijk dat de minister dat meeneemt, en dat we er met elkaar voor zorgen dat er eind dit jaar een goed verdrag wordt afgesloten in Parijs (klimaatconferentie van 30-11 t/m 11-12, red.).”

Ook in Nederland is er werk aan de winkel, vindt ze. “De Urgenda-uitspraak; Nederland moet ook zelf meer doen. Ook daar zal het debat zeker over gaan na mijn terugkomst, vanaf aanstaande maandag.”

Gerelateerde artikelen