Politiek20 feb '14 19:10Aangepast op 21 feb '14 11:40

ProRail: 'Spoor is veilig'

Auteur: Thijs Baas

De Tweede Kamer hoeft zich geen zorgen te maken over het overzicht dat spoorbeheerder ProRail heeft van de staat van onderhoud van het Nederlandse spoor. Dat zegt Marion Gout-van Sinderen, president-directeur van ProRail, tegen BNR. "Ons spoor is veilig."

Wel is ProRail bezig met een 'systeemsprong naar voren', zoals Gout-Van Sinderen het omschrijft. "We moeten nog veel meer meten en kennis delen met alle aannemers. Daar zijn we nu hard mee bezig." De Tweede Kamer wil in een debat opheldering van staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur over problemen met de spoorwissels waardoor gisteren en vandaag een deel van het treinverkeer rond Den Haag en Rotterdam plat lag. Ook staatssecretaris Mansveld weet niet precies wat er nu mis is.

"Ik ben geïnformeerd dat de wissels vervangen worden", zegt Mansveld. "Wat de aanleiding was en hoe dat uitgevoerd is, daar word ik nog over bericht. Ik vind het vooral lastig voor de reizigers, maar de veiligheid staat voorop. Op het moment dat zo'n verstoring er is word ik in een technische briefing geïnformeerd over de grootte van de storing en wat er aan de hand is. Ik begrijp dat het tijdens de avondspits ongelukkig is voor de reizigers. Het gaat ook om de veiligheid en die afweging zal zeker gemaakt zijn."

Bepaald niveau
Volgens Gout-van Sinderen toonden recente inspecties aan dat dat de grenswaarden van de vier wissels beneden een bepaald niveau waren. "En dan zijn wij aan onszelf en voor de veiligheid verplicht om die wissels op dat moment buiten dienst te nemen."

Het gaat volgens haar niet om wissels die aan het einde van hun Latijn zijn. "Het zijn allemaal metingen en waarden, waarvan we vinden dat het niet verantwoord is om de wissels in werking te laten blijven. We hebben de nacht gebruikt voor nadere analyse en toen konden van de vier wissels er drie worden teruggegeven worden en gezegd: ze kunnen binnen afzienbare termijn worden gerepareerd en over één wissel kunnen treinen alleen nog maar rechtdoor kunnen rijden."

Nare zaak
"Wij vinden het natuurlijk een hele nare zaak voor reizigers die hierdoor getroffen zijn, maar ook voor de vervoerders die heel veel mopperende klanten hebben - de NS en hun goederenvervoerders - hebben wij gezegd dat we er alles aan zullen doen om te voorkomen wat we kunnen voorkomen. Maar het blijft ons beleid om actie te ondernemen en wissels niet te gebruiken als we zoiets tegenkomen in de metingen." Ook morgen zullen tussen Den Haag en Utrecht minder treinen rijden vanwege de kapotte wissel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen