Politiek4 jun '15 07:49

Pgb-zwaard hangt boven staatssecretaris Van Rijn

Auteur: Pieter van den Akker

Het wordt een zware dag voor staatssecretaris Martin van Rijn. Zijn politieke toekomst staat op het spel bij een lang en zwaar debat over de ellende met het uitbetalen van persoonsgebonden budgetten, de PGB’s.

Foto: ANP
Foto: ANP

CDA en D66 willen een héél goed verhaal van Van Rijn, anders overwegen ze een motie van wantrouwen, zeggen zij tegen politiek verslaggever Jaap Jansen.

Op orde?
“De Kamer heeft eerder een motie aangenomen waarin staat dat op 15 mei alle betalingen op reguliere wijze moeten verlopen. De vraag die wat het CDA betreft vandaag wordt voorgelegd is of die motie is uitgevoerd. Ik wil van de staatssecretaris horen hoe ik kan vaststellen of de uitbetaling van de pgb’s nu inderdaad op orde is.”

Mona Keijzer van het CDA en Pia Dijkstra van D66 verlangen eenvoudig dat de mensen die in de zorg werken hun salaris op tijd krijgen. Van Rijn heeft al gezegd dat 95 procent van de betalingen op tijd plaatsvindt. Keijzer: “Die steekproef rammelt, om het wat ‘rustig’ uit te drukken. Er is alleen gekeken naar de betaalde declaraties, de succesverhalen. Dan is het geen wonder dat je tot 95 procent komt. Dan is het misschien zelfs weinig.”

Aan de bel trekken
Net als Keijzer is ook Dijkstra er niet gerust op. “Ik heb natuurlijk wel contact met de staatssecretaris, maar dat beperkt zich heel erg.” Het is haar vanzelfsprekend niet ontgaan dat de staatssecretaris het belangrijk zegt te vinden dat de Kamerleden nu de informatie hebben die zij wensen.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen