Politiek21 aug '15 06:31Aangepast op 21 aug '15 07:58

Paar honderd miljoen erbij voor het leger? Druppel op gloeiende plaat

Auteur: Marjan van den Berg

Voorzitter Anne-Marie Snels van de militaire vakbond AFMP heeft geen goed woord over voor het extra geld dat naar verluidt naar Defensie gaat. Het is veel te weinig, zegt zij op BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het kabinet heeft voor het komende jaar 500 miljoen euro extra te besteden, de jaren erna loopt dit op tot 750 miljoen euro. Dit blijkt uit documenten die RTL Nieuws in handen heeft. De PvdA wil meer gaan uitgeven aan langer vaderschapsverlof en de zorg, de VVD kiest voor Defensie.

“De bedragen gaan al langer rond”, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. “Ook het feit dat de VVD meer geld wil hebben naar Defensie en de Partij van de Arbeid naar de zorg: dat is een wens die al veel langer leeft en rondzingt.”

Defensie krijgt er 200 of 300 miljoen bij. Dat geld is voor Defensie hard nodig, zegt Boven: “Wat Hennis de hele tijd zegt, is dat ze dit geld niet gaat gebruiken voor grote, nieuwe wapensystemen, maar dat het bedoeld is voor achterstallig onderhoud en voor munitie.”

Verkiezingen
Nu er meer geld beschikbaar is, kunnen deze wensen worden vervuld. Dat hoort bij de cyclus van een regeerperiode, zegt Boven. Over anderhalf jaar zijn er immers verkiezingen. “Je wil nu, als regering, een aantal dingen doen voor je eigen achterban om heel duidelijk een verhaal te hebben om naar de verkiezingen te gaan, ook een beetje om de zware jaren van het begin van deze regeerperiode wat te doen vergeten.”

Maar zal dit lukken met dergelijke bedragen? Niet volgens Anne-Marie Snels, voorzitter van militaire vakbond AFMP. “Het lijkt heel veel geld, maar investeren in Defensie is altijd heel duur. Wil je meer materieel kopen, dan gaat het meteen om heel grote cijfers.”

Snels haalt een rapport aan van de Algemene Rekenkamer dat eerder dit jaar verscheen, waarin gesproken werd van grote tekorten bij Defensie met alle gevolgen van dien voor de veiligheid. “Er is een tekort aan alles. En dan is een paar honderd miljoen ‘extra’ volstrekt te weinig.”

Beetje minder erg
Er is eerder nog zwaar op Defensie bezuinigd, betoogt Snels. “Het is zo triest gesteld binnen Defensie op alle fronten, dat dit druppels op de gloeiende plaat zijn en dat je alles een beetje minder erg kan maken, maar de staat van de krijgsmacht komt daarmee niet op orde.” Daarvoor zou zeker 1 miljard nodig zijn, zegt Snels, waarbij zij zich baseert op inschattingen van een aantal deskundigen. Onlangs pleitte bijvoorbeeld oud-NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer voor zo’n bedrag.

Snels erkent wel dat het een goed idee is om het bedrag waarvan nu sprake is, te steken in achterstallig onderhoud en munitie, al vindt zij dat er ook geld voor het personeel moet worden vrijgemaakt. “Dat zal wel weer niet aan de orde zijn. En het loonakkoord van Rutte wordt in ieder geval door mijn achterban volstrekt niet geaccepteerd.”

Vaderschapsverlof en verpleeghuizen
Een ander deel van het geld mag de PvdA besteden. Het is een lang gekoesterde wens van PvdA-minister Lodewijk Asscher om het vaderschapsverlof uit te breiden van 2 naar 5 dagen. Dit kost 75 miljoen euro, maar de maatregel heeft ook gevolgen voor de werkgevers. Verder gaat er extra geld direct naar de zorg, met name naar de verpleeghuizen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen