Politiek25 mrt '15 16:33Aangepast op 25 mrt '15 19:26

'Alleen wetswijziging kan fraudebestrijding rechtvaardiger maken'

Auteur: Thijs Baas

Alleen door een wetswijziging kan meer rechtvaardigheid komen in de aanpak van fraude. Dat concludeert ombudsman Frank van Dooren in het jaarverslag over 2014. Uitvoerende instanties zijn nu onvoldoende in staat om individuele belangenafwegingen te maken, constateert hij.

Nogal wat goedwillende burgers worden daardoor de dupe van de stevige aanpak van fraude, zegt Van Dooren tegen verslaggever Laurens Boven. "Als je dat té rigoureus doet, tref je eerder de mensen die eigenlijk niet de bedoeling hadden om te frauderen dan de echte fraudeurs, die komen vaak door de mazen van de wet."

Van Dooren wijst onder meer op de fraudewet, waarin naar boven kwam dat vooral mensen die nét te laat hun gegevens hadden aangeleverd of vergissingen hadden gemaakt forse boetes kregen. "Mensen hadden het idee dat ze als crimineel behandeld werden, terwijl ze helemaal niet de behoefte hadden om te frauderen. Het UWV zag in de wet bijvoorbeeld geen ruimte om individuele gevallen te beoordelen. Tot die conclusie kwam eerder de hoogste bestuursrechter, de centrale raad van beroep, overigens al, memoreert Van Dooren.

Van Dooren: "Dan tref je eerder de mensen die eigenlijk niet de bedoeling hadden om te frauderen dan de echte fraudeurs, die komen vaak door de mazen van de wet."

 

Het aantal klachten bij de Nationale ombudsman over de Belastingdienst is vorig jaar met een "zorgwekkende'' 31 procent gestegen. De stijging komt vooral door problemen met de afhandeling en uitbetaling van toeslagen, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget. De Belastingdienst wijst erop dat er ook meer wordt gecontroleerd en dat het aantal beschikkingen groot is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen