Politiek14 jan '15 16:55Aangepast op 14 jan '15 18:49

Definitief besluit asielzoekers blijft voorlopig uit

Auteur: Eva Oude Elferink

Het definitieve besluit over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers laat voorlopig op zich wachten. Mogelijk wordt pas na de Provinciale Statenverkiezingen duidelijk of het kabinet zijn beleid aanpast.

Het besluit over de opvang zou eind deze maand komen, maar volgens staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie kan dit uitlopen tot eind maart. Voordat een besluit wordt genomen wil Teeven namelijk het standpunt van het comité van ministers van de Raad van Europa afwachten.

Dit comité moet een oordeel vellen over een voorlopig advies dat enkele maanden eerder werd uitgebracht door het Europees comité voor de Sociale Rechten. Volgens dat advies schendt Nederland mensenrechten door uitgeprocedeerde asielzoekers geen opvang te bieden.

Verkiezingen
NRC Handelsblad meldt dat het comité van ministers op zijn vroegst pas op 31 maart met zijn besluit komt, dat is na de Provinciale Statenverkiezingen. Het kabinet komt dit niet slecht uit, zegt politiek verslaggever Jeroen Stans. "Dit onderwerp is een heet hangijzer in de coalitie. De VVD wil geen opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers, de Partij van de Arbeid juist wel."

Teeven weerspreekt de kritiek van linkse oppositiepartijen dat hij nu duikt voor zijn verantwoordelijkheden. Volgens de staatssecretaris kan iedere uitgeprocedeerde al opvang krijgen "mits hij of zij vrijwillig meewerkt aan een vertrek uit Nederland".

Maar ook als het definitieve besluit van het comité luidt dat Nederland hoe dan ook nderdak moet bieden, is dat voor Teeven nog steeds geen uitgemaakte zaak

Vluchtgarage
Terwijl in Den Haag een Kamerdebat over de kwestie plaatsvond, werd in Amsterdam Zuidoost een ontruimingsbevel gegeven voor de vluchtgarage. Mocht de rechter daarmee instemmen, dan komen de asielzoekers op straat te staan. Eerder schuilden zij onder andere in de Vluchtkerk, het Vluchtkantoor en de Vluchtflat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen