Politiek12 mrt '15 07:21Aangepast op 12 mrt '15 11:32

CDA: Gooi desnoods grens met Griekenland dicht

Auteur: Eva Oude Elferink

Het CDA wil dat de grens met Griekenland wordt gesloten als het land zijn dreigementen over vluchtelingen kracht bij zet. De Griekse minister van Defensie zei eerder de grenzen open te gooien als het land niet meer hulp krijgt vanuit de Europese Unie.

De Griekse minister Panos Kammenos sloot daarbij niet uit dat tussen die vluchtelingen 'ook IS-terroristen zouden kunnen zitten'. Schandelijke chantage, vindt CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers.

 

Onacceptabel, vindt Lenaers. "Het klopt dat er veel vluchtelingen aankomen aan de zuidelijke grenzen van Europa, maar het grootste deel blijft niet in Griekenland of Italië. Zij komen terecht in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Nederland, Frankrijk. Dat is dus een gedeelde last en niet alleen een last van Griekeland."

Grens
Daarbij, zegt Europarlementariër, worden de Grieken al 'bijgestaan' in deze vluchtelingenproblematiek. Mocht de Griekse minister zijn woorden kracht bij zetten, dan kan een reactie van de EU niet uitblijven, vindt hij dan ook. De grenzen met Griekenland sluiten, noemt Lenaers daarbij een 'serieuze optie'.

"Griekenland is lid van Schengen. Maar binnen Schengen horen ook plichten, niet alleen rechten. Op het moment dat Griekenland zich niet aan haar plichten houdt en dat levert een gevaar op voor de interne veiligheid van de andere Europese landen, dan behoort de grens met Griekenland sluiten absoluut tot de mogelijkheden."

Zo'n vaart zal het voorlopig niet lopen, zegt Lenaers. "De EU-commissaris die hierover gaat, zelf een oud-minister van Defensie van Griekeland, heeft bij de Griekse regering om opheldering gevraagd en de garantie gekregen dat hiervoor nog geen plannen zijn. Maar ik denk dat het belangrijk is dat we ons hierop voorbereiden."

Vandaag treffen de ministers van Justitie van de Europese Unie elkaar om over dit onderwerp te spreken.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen