Politiek9 dec '15 07:15Aangepast op 9 dec '15 09:08

De Teevendeal onder de loep: vanmiddag onderzoeksrapport

Auteur: BNR Webredactie

Waarom kon dat bonnetje over de Teevendeal toch niet worden gevonden? Als het goed is, komt daar vandaag eindelijk een antwoord op.

Foto: ANP
Foto: ANP

Vanmiddag presenteert oud-ombudsman Marten Oosting zijn rapport over de deal die Fred Teeven als officier van justitie sloot met drugshandelaar Cees H. Begin dit jaar sneuvelden minister Opstelten en staatssecretaris Teeven over de deal, omdat Cees H. veel meer geld had gekregen na een schikking dan eerder aan de Kamer gemeld.

De belangrijkste vraag die vandaag beantwoord moet worden is toch wel hoe het kan dat het ministerie en het Openbaar Ministerie alles op alles hebben gezet om het bonnetje te vinden, maar het niet vonden. "Opstelten is daarna naar de Tweede Kamer gegaan en heeft gezegd dat er geen bewijs was gevonden dat Cees H. geen 1,25 miljoen gulden maar 4,7 miljoen gulden had gekregen in die schikking. Vervolgens is er nog een zoekronde gedaan. En toen bleek dat hij gewoon in een oud computersysteem zat. Dus de Kamer wil wel heel graag weten of het bewust is bedonderd of niet", zegt politiek verslaggever Jeroen Stans.

'Waarom?'
Gert Jan Segers, voorzitter van de Kamerfractie van de ChristenUnie, vertelt tegen BNR dat hij ook heel benieuwd is wat er nou fout ging. "Hoe heeft dat zo lang ergens in een la kunnen liggen, terwijl er keer op keer is gevraagd of de deal wel klopt, wat de deal precies was, om welk bedrag gaat het? Dus daar komt hopelijk opheldering over. En waarom is die deal ooit gesloten? Een crimineel heeft veel geld meegekregen, is vroegtijdig vrijgekomen. Waarom?", vraagt Segers zich af.

'Opgeklopt'
Veel vragen dus, maar bij de VVD vinden ze dat het allemaal wel meevalt. "Daar hoor je ze zeggen dat het verhaal is opgeklopt en dat ze denken dat het mee zal vallen. De vraag is: is dat alleen de wens of blijkt het ook uiteindelijk de werkelijkheid te zijn. Maar bij andere partijen hoor je vooral dat er heel veel vragen zijn. Er wordt vooral heel veel gesproken over het rapport dat vandaag wordt gepresenteerd. Maar niemand in politiek Den Haag lijkt de conclusies al te hebben ingezien", zegt Jeroen Stans.

'Voor volk en vaderland'
Bij zijn aftreden zei Teeven dat hij de deal voor "volk en vaderland" deed en dat er "niets mis is" met de deal. "Hij was toen heel boos. Maar waarom dat zo is, weten we dus niet. Fred Teeven weet zelf hoe het zit, dat heeft hij meerdere keren gezegd. Maar hij heeft er nooit over gesproken. Vanmiddag wil hij wel reageren op het rapport zelf. Dus hopelijk gaat hij zelf ook wat meer duidelijkheid geven. Hij is ook gehoord door die commissie", zegt verslaggever Stans.

Om 14.30 uur komt de commissie met hun conclusies naar buiten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen