Politiek19 feb '15 17:01

Undercoverwerk voorkwam liquidaties

Auteur: BNR Webredactie

De Amsterdamse politie heeft een nieuwe liquidatie kunnen voorkomen. Een succes dat het korps best kon gebruiken nu de teller dit jaar al op vier liquidaties staat. Vorig jaar vonden er tien liquidaties plaats in de Amsterdamse onderwereld.

De ontmaskering van de aanslag begon een paar weken geleden met de vondst van een gestolen BMW, vertelt officier van Justitie Jeroen van Berkel. "Die auto is ergens in Nederland opgevallen, omdat het ging om een BMW die in Amsterdam was gestolen met daarop kentekenplaten van een andere auto die ook in de omgeving van Amsterdam was gestolen."

Bij eerdere liquidaties werden eveneens gestolen BMW's uit de omgeving van Amsterdam gebruikt. Ook die waren voorzien van andere kentekenplaten. Van Berkel: "Zodoende vonden wij dit een relevante auto voor ons onderzoek."

In de auto werden automatische vuurwapens aangetroffen. De wapen werden onklaar gemaakt en de auto werd voorzien van zendertjes, zodat deze kon worden getraceerd. Op 1 februari begon de auto, die zich enkele tientallen kilometers buiten Amsterdam bevond, richting die stad te rijden.

"Al snel kwam daar een tweede auto bij die ongeveer hetzelfde rijgedrag vertoonde en waarvan wij overtuigd waren samen op pad", zegt Van Berkel. Vlak nadat de auto's van de ring afkwamen, werden zij klemgereden door een arrestatieteam.

Drempel
Een van de verdachten stapte daarop uit met een machinegeweer in de hand, een andere probeerde te vluchten. Uiteindelijk werden alle vier de inzittenden ingerekend. Ze bleken niet ouder dan 21 jaar. "Dat is iets waar wij zeer verontrust over zijn", zegt de officier van Justitie.

"We zien aan de uitvoeringskant van de liquidaties dat er relatief veel jonge criminelen kennelijk bereid zijn of makkelijk te verleiden zijn om dit soort zware aanslagen te plegen. De drempel om daadwerkelijk iemand van het leven te beroven wordt kennelijk door veel van dit soort verdachten niet als heel hoog ervaren."

Hoeveel ze daarvoor betaald krijgen, is onduidelijk. "We horen van bedragen tussen een aantal duizenden en soms tienduizenden euro's."

De politie heeft rond de liquidatiegolf enkele tientallen personen in beeld. Het gaat om vermoedelijke opdrachtgevers, uitvoerders en slachtoffers. De onlangs aangehouden vier verdachten behoorden niet tot die groep.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen