Politiek8 mei '15 10:42

Recordaantal asielaanvragen in Nederland

Auteur: Pieter van den Akker

Nederland krijgt dit jaar minimaal 40 duizend asielaanvragen. Nog nooit waren er zoveel mensen die in ons land een aanvraag hebben ingediend. De afgelopen weken is het aantal asielaanvragen zelfs verdubbeld ten opzichte van de weken ervoor.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat zegt Gerard Bakker, bestuursvoorzitter van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) op BNR.

10 duizend plaatsen erbij
Nederland ontving in 2014 een recordaantal van 30 duizend asielaanvragen, maar daar blijft het dit jaar niet bij. Was het de eerste weken van 2015 nog relatief rustig met wekelijks 200-300 aanvragen, de afgelopen weken zijn dat er 500 tot 600.

Bakker: “Ik wil minimaal 10 duizend extra plaatsen toevoegen aan de opvangmogelijkheden binnen het COA."
 

Het Financieele Dagblad schrijft vandaag dat in het eerste kwartaal van 2015 meer dan 60 duizend illegale immigranten hun toevlucht tot Europa hebben gezocht. Dat is bijna vier keer zoveel als vorig jaar.

Geen verrassing
“Het komt niet helemaal als een verrassing", reageert Bakker op dit nieuws. "De afgelopen weken hebben we gezien wat er op de Middellandse Zee aan het gebeuren is. Aan de instroomcijfers  van de afgelopen twee weken zien we dat de instroom aan het toenemen is. Om precies te zijn: die is aan het verdubbelen ten opzichte van de weken er voor. Het grootste deel wordt in de regio opgevangen, een kleiner deel komt naar Europa en een nog kleiner deel daarvan komt weer naar Nederland.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen