Politiek21 apr '13 22:55

Ruim helft Guantanamo Bay-gevangenen nu in hongerstaking

Auteur: Thijs Baas

Ruim de helft van de gevangenen in Guantanamo Bay heeft zich inmiddels aangesloten bij een hongerstaking in de Amerikaanse basis op Cuba. Van de 166 gevangenen doen 84 mee met de protestactie.

Dat bevestigt een Amerikaanse militaire woordvoerder tegenover The Independent. Shaker Aamer, de laatste Britse gevangene in Guantanamo, zit al elf jaar vast zonder ooit een proces te hebben gehad en zonder dat hij in staat van beschuldiging is gesteld. De hongerstaking barstte los nadat bewakers de Korans van terreurverdachten gingen onderzoeken.

Zestien gevangenen zijn er inmiddels zo slecht aan toe dat ze inmiddels onder dwang sondevoeding krijgen toegediend. Een rapport van het internationale Rode Kruis uit 2004 rept over verhoormethodes op Guantanamo Bay die neerkomen op marteling.

Schending internationaal recht
Navi Pillay, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, eist onmiddellijke sluiting van het gevangenenkamp door de VS. De Zuid-Afrikaanse oud-rechter beschouwt het opsluiten van gevangenen voor onbepaalde tijd zonder aanklacht of proces als een schending van het internationaal recht.

De sluiting van Guantanamo Bay was vier jaar geleden al een verkiezingsbelofte van president Barack Obama. Inmiddels zijn er plannen om 200 miljoen dollar te investeren in renovatie van het detentiecentrum.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen