'Dreiging op basis van meerdere aanwijzingen'
Ondanks het negatieve reisadvies, willen lang niet alle Nederlandse reizigers in de Sinaï terug naar huis, zo laat reisorganisatie Thomas Cook weten. Toch krijgen ze het dringende advies om dat wel te doen.
Alle reizen naar de Sinaï worden sinds gisteren ontraden. Buitenlandse Zaken spreekt van een “reële dreiging van terroristische aanslagen”. Reizigers wordt aangeraden de Sinaï te verlaten. Honderden Nederlanders worden teruggevlogen vanuit badplaatsen als Sharm-el-Sheikh. Veel van hen worden pas na middernacht weer in Nederland verwacht.
Bij reisorganisatie Thomas Cook hadden ze al in de gaten dat het in het gebied onrustiger aan het worden was, zegt woordvoerder Hanita van der Meer. “We hebben natuurlijk anderhalve week geleden gezien dat die bus met een bom – of dat een bom was, weten we niet zeker – overvallen is bij Taba, dat is ook aan de Sinaï. We zien wel dat het daar wat onrustiger is, hoewel het tot nu toe bij Sharm-el-Sheikh niet onrustiger was.”
Dreiging
Volgens Van der Meer willen sommige reizigers dan ook niet naar huis. “Die zijn er. We hebben zojuist vernomen van onze reisleiding dat mensen die ter plaatse zijn, het niet goed begrijpen, omdat het natuurlijk gaat om een dreiging en niet om een op dit moment gevaarlijke situatie. Het is voor mensen heel lastig om, als zij aan het strand of bij het zwembad liggen en genieten van hun heerlijke vakantie en zon, zee, strand, dan te beseffen dat het eventueel tot een aanslag zou kunnen komen.”
Reisorganisaties kunnen mensen uiteraard niet dwingen, maar: “we gaan ze toch echt het dringende advies geven om mee terug te vliegen”, zegt Van der Meer.
TUI
Hannah de Zoete van reisorganisatie TUI laat tegenover BNR weten dat het gelukt is alle vierhonderd reizigers in Sharm-el-Sheikh te bereiken. "Zij staan nu ongeveer op het vliegveld, klaar voor vertrek. Omdat het op de bestemming zelf rustig is wilde een aantal van hen wel blijven, maar iedereen gaat uiteindelijk mee. Er blijven nu alleen vier mensen achter die vanochtend nog hebben gedoken: zij mogen nog niet vliegen. Op een later tijdstip vliegen zij met onze Belgische zustermaatschappij mee terug."
Een aantal van de reizigers is vanzelfsprekend teleurgesteld, maar "als het reisadvies wordt aangepast is dat voor ons een hele belangrijke leidraad", legt De Zoete uit. "We willen ons daar juist uit respect voor de veiligheid van onze gasten aan houden. Maar natuurlijk is het ontzettend jammer als je vakantie wordt afgebroken."
Meerdere aanwijzingen
Een combinatie van meerdere aanwijzingen was de aanleiding om gisteren het reisadvies voor de Sinaï aan te scherpen. Dat heeft een woordvoerder van Buitenlandse Zaken tegen BNR gezegd. Over de precieze aanleiding en de aard van de aanwijzingen doet het ministerie geen uitspraken.
Ook Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof was betrokken bij het analyseren van de informatie die leidde tot het negatieve reisadvies. Hij benadrukt dat het reisadvies niet geldt voor heel Egypte. “Voor heel Egypte geldt wel: wees extra waakzaam, let op, doe geen reizen die niet echt nodig zijn.”
Schoof kan niet uitsluiten dat het negatieve reisadvies later alsnog voor het hele land zal gelden, maar vooralsnog gaat het echt alleen om de Sinaï, herhaalt hij. “Het kan zijn dat we dat over een aantal weken moeten doen, of misschien morgen, maar op dit moment is daar geen reden voor. Daarom is het specifiek gericht op dit gebied, dáár is informatie, dáár is aanleiding om dat te doen, maar dat geldt niet voor heel Egypte.”
Lees hier het reisadvies voor Egypte van het ministerie van Buitenlandse Zaken.