De rechtbank in Den Haag acht het locatieverbod en daarmee de enkelband van Volkert van der Graaf onrechtmatig en wordt geschorst. De verplichting van de enkelband wordt opgeheven. Het Openbaar Ministerie beraadt zich op een hoger beroep. "Wat dat betreft is hij een stuk vrijer man dan voorheen", zegt verslaggever Jeroen Stans.
Bovendien mag Van der Graaf voortaan de gemeenten Rotterdam, Hilversum, Den Haag, Tilburg en Krimpen aan den IJssel bezoeken. Dat heeft de rechter woensdag bepaald. Van der G. had een kort geding aangespannen tegen de staat om van de voorwaarden af te komen die zijn gesteld bij zijn vrijlating.
Volgens de rechter waren deze verboden een aanzienlijke beperking van de bewegingsvrijheid en stonden ze niet in verhouding tot het beoogde doel, namelijk de samenleving te beschermen. Van der Graaf kwam in mei onder voorwaarden vrij, na het uitzitten van twee derde van zijn straf. Van der G. schoot Fortuyn op 6 mei 2002 dood en werd veroordeeld tot 18 jaar cel.
Beoogd doel
De rechter meent dat het locatieverbod en de daarmee samenhangende enkelband niet het beoogde doel dienen, zegt Stans. "Er zijn voorwaarden gesteld aan zijn vervroegde vrijlating en het uiteindelijke doel is dat Van der Graaf in de samenleving kan worden opgenomen en de rechter meent dat de enkelband en het locatieverbod eigenlijk alleen maar extra straf zijn." Of zoals persrechter Elianne van Rens zegt: "Een contactverbod met de media, nabestaanden en chauffeur is volstrekt gerechtvaardigd, maar locatieverboden dienen dat doel niet."
Echt heel erg teleurgesteld toont het Openbaar Ministerie zich overigens niet, zegt Jeroen Stans. "De andere voorwaarden blijven nog wél in tact - er mógen voorwaarden worden gesteld aan de vervroegde invrijheidstelling, en dat is winst - maar het OM ontkent niet teleurgesteld te zijn in het feit dat uitgerekend het locatieverbod wordt geschrapt. Deze week nog komt het OM met de mededeling of ze in beroep gaan of niet, zei de woordvoerder."
Van der Graaf kwam in mei onder voorwaarden vrij, na het uitzitten van twee derde van zijn straf. Van der G. schoot Fortuyn op 6 mei 2002 dood en werd veroordeeld tot 18 jaar cel. Van der Graaf was woensdag zelf niet bij de uitspraak. Ook zijn advocaat, Stijn Franken, was niet in de rechtbank. Franken wilde niet reageren op het oordeel van de rechter.
Reacties
PVV-leider Geert Wilders vat zijn verontwaardiging over de opgeheven beperkingen van Volkert van der G. kernachtig samen. Hij twittert: SCHANDALIG! En VVD-Kamerlid Ard van der Steur laat via Twitter weten: "Uitspraak inzake Van der G. lijkt me voor de nabestaanden moeilijk te accepteren. Ik bestudeer het vonnis. In afwachting van de vraag of er door OM of Van der G. hoger beroep wordt ingesteld, doe ik verder geen mededelingen over het vonnis.''
Een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn meent dat de voorwaarden waaraan Volkert van der G. moet voldoen in mei geen rol speelden toen burgemeester John Berends besloot dat hij in Apeldoorn kon komen wonen. Dus is het voor de gemeente ook niet van belang of ze worden aangepast. De burgemeester blijft van mening dat elk mens het recht heeft op een woning. Een rustige woonomgeving draagt naar zijn mening bij aan zijn re-integratie.''
Kort geding
De moordenaar van politicus Pim Fortuyn had een kort geding aangespannen tegen de staat, omdat hij de beperkingen die hem zijn opgelegd te streng vindt. Van der Graaf moet zich onder meer wekelijks melden bij de reclassering en mag niet in bepaalde steden komen waar nabestaanden van Fortuyn wonen. Van der Graaf is het daar niet mee eens en hoopt via de rechter een versoepeling tot stand te krijgen.
Bastiaan Rijpkema, rechtsfilosoof aan de Universiteit Leiden, liet vanochtend op BNR weten dat elke grond voor een dergelijke versoepeling ontbreekt. "De basis voor deze voorwaarden ligt in de wet', oordeelt Rijpkema, die dan ook weinig waardering heeft voor de advocaat van Van der Graaf.