Komt Van der Graaf onder voorwaarden van zijn voorlopige vrijlating uit?
Volkert van der Graaf hoort vandaag of de voorwaarden van zijn vervroegde vrijlating worden versoepeld. De moordenaar van politicus Pim Fortuyn spande een kort geding aan tegen de Staat, omdat hij de beperkingen die hem zijn opgelegd te streng vindt.
De Graaf moet zich onder meer wekelijks melden bij de reclassering en mag niet in bepaalde steden komen waar nabestaanden van Fortuyn wonen. Van der Graaf is het daar niet mee eens en hoopt via de rechter een versoepeling tot stand te krijgen.
Volgens Bastiaan Rijpkema, rechtsfilosoof aan de Universiteit Leiden, ontbreekt het aan een grond voor een dergelijke versoepeling. "De basis voor deze voorwaarden ligt in de wet." Rijpkema hekelt dan ook de advocaat van De Graaf.
"Je moet niet zomaar kostbare en - maar dat moeten we nog zien - nutteloze procedures starten. Ook al wil je je cliënt dat graag." Te meer omdat het volgens de rechtsfilosoof in dit geval een zeer gevoelige zaak betreft. "Ik had eigenlijk wel een iets meer kritische houding van de advocaat verwacht."
Aardige lijst
De Graaf is inderdaad gebonden aan een 'aardige lijst' met voorwaarden, zegt Rijpkema. "Maar een voorlopige in vrijheidsstelling is geen strafverkorting of een cadeautje voor goed gedrag. [...] Het idee is dat je onder bepaalde voorwaarden alvast kunt 'oefenen' met in vrijheid zijn, om vervolgens beter te kunnen re-integreren."
Het is dan ook de vraag wat de rechter zal doen, zegt de rechtsfilosoof. "Hoe lang die lijst ook is, dit is een uitzonderlijke zaak. We hebben het hier over de reïntegratie van een man die iemand heeft vermoord die misschien wel minister-president van Nederland zou zijn geworden. Dat is wel iets anders dan de reïntegratie van een inbreker."
Vanmiddag om drie uur is de uitspraak bij de rechtbank in Den Haag.